Делегати ІV з’їзду Аграрної палати України виступили зі зверненням до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів у зв’язку зі складною ситуацією в агрокомплексі. «Незважаючи на нарощування певних обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, загалом аграрний сектор працює в умовах самозабезпечення й самовиживання. Відбулося різке скорочення рівня державної підтримки, практично відсутнє кредитування життєво важливих програм, невизначеними залишаються земельні відносини й інші проблеми. Триває занепад українських сіл, що робить їх непривабливими для молоді», — йдеться у зверненні.
Делегати просять парламентаріїв сприяти прийняттю низки законів. Зокрема, законів «Про аграрні палати в Україні», «Про оптові ринки України», «Про зміни до Закону «Про кредитні союзи» і «Про внесення змін до Закону «Про сільськогосподарську обслуговуючу кооперацію».
Від уряду аграрії вимагають за участі громадських організацій аграрного напряму розробити умови й механізми практичного виконання Державної програми розвитку оптових аграрних ринків, моделі інвестиційного партнерства, заходів з виконання Державної програми з розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації. Не було б зайвим і збільшення фінансування соціальної сфери в сільській місцевості.
В інтерв’ю «Голосу України» Президент Аграрної палати України Дмитро Березовський розповів, що на з’їзді обговорювалися принципи становлення незалежної організації, що представляла б інтереси села. «Нині у нас близько 50 тисяч членів у 25 регіонах. У найближчі рік-два потрібно збільшити цю кількість в 10 разів і сформувати представництва не лише в областях і районах, а й на рівні сільрад. Крім того, ми вважаємо, що необхідно спрямувати всі зусилля на об’єднання громадських організацій на селі в один союз зі спеціальним статусом, закріпленим окремим законом. Сподіваємося, що цього року таке об’єднання відбудеться», — каже пан Березовський. За його словами, у жовтні-листопаді відбудеться конференція з оптимальної моделі організації громадянського суспільства в аграрному секторі України. «Упевнені, в Україні, як аграрній державі, повинна існувати самокерована неурядова організація зі спеціальним статусом, виборними органами і представництвом від усього АПК і села. В організації такої моделі ми пропонуємо використовувати досвід колег — аграрних палат Євросоюзу», — пояснив співрозмовник.