Кияни вже почали одержувати платіжні квитанції за житлово-комунальні послуги з новими тарифами. Багато хто вважає таке істотне підвищення цін в умовах кризи невиправданим. Проте столична влада невтомно стверджує, що це лише поетапне підвищення тарифів (чергове буде на початку наступного року), щоб вартість послуг привести у відповідність з реальними витратами на них. Фахівці не виключають: подібну ініціативу столиці можуть підхопити й інші регіони України. Схоже, в ситуації, коли навколо все дорожчає, а зарплати «урізаються», не доводиться чекати на милість від держави. Треба думати про заощадження свого бюджету. Як це зробити, радить експерт Всеукраїнського центру допомоги «Спільна Сила» Андрій Кисельов. 
Почніть зі своєї домівки. Перегляньте своє ставлення до використання електроенергії, води, тепла.
Електрика
— будьте пильні; стежте самі й привчайте дітей вимикати все, що на даний момент вам не потрібно (за винятком холодильника, певна річ);
— якщо у вас електроплита — стежте, щоб дно каструль було рівним: це заощаджує до 50 відсотків електроенергії, з тією самою метою підберіть каструлі, діаметр дна яких збігається з діаметром електроконфорки;
— замініть лампи на енергоефективні — флуоресцентні (вони дорожчі за звичайні приблизно в 8—10 разів, але, по-перше, вони служать до трьох років, працюючи по 5—6 годин на добу, а звичайну лампу ви заміните за цей час разів 7—9, тобто різниці за ціною практично немає; а, по-друге, вони споживають у п’ять разів менше електроенергії, ніж звичайні, отже, окупляться за місяць-другий, а далі — заощадження);
— використовуйте замість кондиціонера звичайний вентилятор (це й корисніше, й дешевше);
— якщо у вас газова плита — готуйте їжу переважно на ній, якщо електрична — можна використовувати частіше мікрохвильову: вона «їсть» електроенергії значно менше.
Тепло
— постарайтеся максимально утеплити двері та вікна, подумайте, що можна зробити на поверсі та в під’їзді, щоб максимально уберегтися від утрат тепла холодної пори року.
Вода
— якщо у вас немає лічильників, установіть їх. Це дозволить заощадити майже 70 відсотків ваших сьогоднішніх витрат на воду;
— використовуючи воду, закривайте кран усякий раз, коли робите паузу: наприклад, у момент чищення зубів або коли миєте посуд — так за день заощаджується більш як 9 літрів;
— покладіть у зливальний бачок 1,5- — або 2-літрову пляшку, наповнену тою таки водою: обсяг вашого бачка зменшиться на цю саму різницю. Отже, і на зливання її витрачатиметься менше — чиста економія.
На здоровому раціоні харчування заощаджувати шкідливо. Але не варто забувати про оптові бази та ринки, де багато які продукти можна купувати дешевше.
— Пам’ятайте про те, що коли вже холодильник працює без економії, нехай відпрацьовує своє. Купуйте із запасом. Це, до речі, допоможе вам одержати додаткові знижки майже в усіх реалізаторів.
— Зверніть увагу на різні акції та розпродажі в найближчих супермаркетах, різниця в ціні на акційні товари в двох різних магазинах може становити до 40 відсотків.
— Використовуйте інформацію про вартість товарів і послуг, якість й асортимент продуктів, проводьте маркетинг і робіть висновки, де купити продукти дешевші та кращої якості.
І пам’ятайте про безпеку... Злочинність зростає з кожним днем — це характерна риса кризи економіки, політики, влади... Сподіватися можна тільки на себе!!! Обміняйтеся номерами домашніх та мобільних телефонів із сусідами, родичами та друзями й домовтеся про взаємодопомогу.