Про це одеським ЗМІ заявив голова обласної ради Микола Скорик.
— Я не брав участі в першому установочному засіданні нової конкурсної комісії, створеної Кабінетом Міністрів і Фондом держмайна. Вважаю, що ситуація недостатньо продумана з економічної точки зору.
Це одне з бюджетоутворюючих підприємств нашої області. За підсумками минулого року, прибуток після оподаткування ОПЗ перевищив 700 млн. гривень. До держбюджету було перераховано більш як 300 млн. грн., до місцевих бюджетів — понад 40 млн. Завод утримує величезну соціальну сферу. Це воістину «золоте» підприємство, але, зважаючи на світову фінансову кризу, ніхто зараз не дасть за нього тих грошей, яких воно реально коштує, аргументував свою точку зору Микола Скорик.
На даний момент завод балансує на межі рентабельності. Ціни на газ (а це не тільки паливо, а й основна сировина для виготовлення продукції) істотно змінилися. Усі ці чинники не на користь приватизації. До того ж зовсім незрозуміло, як збираються використовувати отримані кошти. Чітка приватизаційна програма відсутня. Якщо їх збираються спрямувати на виплати соціально незахищеним верствам населення, то навіть такі благі цілі не виправдають проїдання національного багатства. На думку М. Скорика, виручені гроші могли б піти на переозброєння інфраструктури нашої держави, а також дати поштовх для розвитку економіки.
Не слід також забувати, що експлуатація ОПЗ несе підвищену екологічну небезпеку. Це спричиняло і спричиняє безліч спорів. Так, під час попередніх спроб приватизації, Кабмін визначив, що участь в установочному конкурсі можуть брати «юридичні особи, які мають досвід беззбиткової роботи не менш як три роки». Чи є в цих фірм досить довгий досвід роботи, в тому числі й по лінії екологічної безпеки (на чому наполягали кілька членів комісії), просто не враховувалося.
Голова обласної ради нагадав про приватизацію «Криворіжсталі». Тоді в бюджети Дніпропетровської області та міста Кривого Рогу відраховувалися відсотки від суми продажу. «У 2008 році під час приїзду Прем’єр-міністра на Одещину ми пропонували такий само варіант стосовно Одеської області та міста Южного. На словах одержали формальну згоду, а потім — у письмовому вигляді — відмову. Але хочу наголосити, річ навіть не в цих грошах, хоча вони могли б відіграти свою роль у розвитку області. Сама сьогоднішня ситуація, сукупність усіх чинників свідчать про те, що приватизація передчасна, непідготовлена, шкідлива для держави загалом і для Одеської області, зокрема», — зазначив Микола Скорик.
Навіть якщо в майбутньому з’явиться новий власник — повинна бути адекватна ціна, врахування екологічної складової, мають бути збережені соціальні стандарти ОПЗ і міста Южного. Таке підприємство, упевнений він, не можна приватизувати бездумно.