Менше року покерував Енергодаром обраний на позачергових місцевих виборах міським головою Іван Морщавка. Людина він своєрідна, і коли в Україні в 2006 році заграли сурми виборчих перегонів, зайняв щодо цієї кампанії особливу позицію. Посилаючись на ст.141 Конституції України, де сказано, що міський голова обирається строком на чотири роки, а в ч. 2 ст. 14 Закону України «Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» зокрема записано, що чергові місцеві вибори проводяться в зв’язку з закінченням визначеного Конституцією України строку повноважень міського голови, Іван Євгенович вирішив їх не проводити.
Він доводив членам територіальної виборчої комісії та іншим посадовим особам, що має на це повне право, але після втручання колишнього голови облдержадміністрації Євгена Червоненка вибори міського голови, на які на знак протесту Іван Морщавка не виставляв своєї кандидатури, таки відбулися, і новим керівником міської ради та територіальної громади в березні 2006 року став Олександр Кулібов. Такої «технічної» поразки Морщавка не визнав, але довести свою правоту не міг через відому позицію судових органів. Однак і спокійно жити своєму «незаконному» суперникові не дав, організувавши громадський нагляд за витрачанням коштів міського бюджету.
Та стався несподіваний подарунок долі: 4 червня Конституційний Суд вирішив, що положення ст. 141 Конституції України слід розуміти саме так, як їх розуміє Іван Євгенович. Не гаючи часу, він зібрав однодумців і 11 червня прийшов разом з ними в кабінет міського голови Олександра Кулібова. Що з того вийшло, повідомляється на офіційному сайті прокуратури Запорізької області: «Проведеною перевіркою встановлено, що о 8 годині 45 хвилин до службового кабінету Енергодарського міського голови Кулібова О. В. зайшов Морщавка І. Є. з групою невідомих осіб та почав вимагати від нього складання повноважень міського голови, пояснюючи це тим, що сам збирається обійняти цю посаду. Висловлюючи цю вимогу, Морщавка І. Є. знаходився в кабінеті Кулібова О. В. до 15 години 45 хвилин і залишив приміщення лише після наполегливих вимог представників Запорізької облдержадміністрації та головного управління МВС України в Запорізькій області. У ході перевірки від осіб, які прийшли разом з Морщавкою І. Є., відібрані пояснення. Також про обставини події опитано працівників Енергодарської міської ради... 12 червня 2009 року порушено кримінальну справу за фактом захоплення будинку виконавчого комітету Енергодарської міської ради за ознаками злочину, передбаченого ст. 341 Кримінального кодексу України».
Але ця історія дістала несподіване продовження. На традиційний брифінг голови облдержадміністрації Олександра Старуха прийшов керівник обласної організації партії «Громадянський рух України» і кореспондент однієї з регіональних газет Анатолій Шевченко і, вручивши примірник своєї заяви на ім’я прокурора Запорізької області та Генерального прокурора України, повідомив як свідок і потерпілий про побиття учасників «мирної ходи» в кабінеті Енергодарського міського голови групою депутатів міської ради. Про завдану кривду першій особі обласної виконавчої влади хотіли особисто поскаржитися й Іван Морщавка та його однодумці, котрі в цей час чекали закінчення брифінгу на площі біля облдержадміністрації. Вислухати їх Олександр Старух пообіцяв, хоча й зауважив, що такі питання вирішувати не в його компетенції, а от із журналістами в енергодарців розмова не вийшла. Бо після того, як Іван Морщавка привселюдно образив мас-медіа, вони дружно повернулися до нього спинами й пішли шукати цікавіші новини.
Запорізька область.