Яка там робота, коли найшла коса на камінь!

Уже півроку триває конфлікт опонентів голови міськради Сімферополя та його прибічників. Замість вирішення невідкладних актуальних питань життєзабезпечення міста люди стають свідками все нових гучних брутальних скандалів непримиренних «ворожих кланів». Зокрема, щодо легітимності міського голови та відстороненого від виконання своїх обов`язків секретаря міськради. А земельні протистояння набули найбільших масштабів порівняно з усіма іншими регіонами півострова.
Загал уже не вірить, що міські депутати припинять затяжні кадрові й земельні чвари та «політбої» і згадають нарешті про свої прямі обов’язки. Про це вони нагадують депутатам і сімферопольському голові мало не щодня, організовуючи мітинги під стінами міськвиконкому. Тим часом комунальна сфера «воріт Криму» стрімко занепадає. Дороги не ремонтуються, повсякчас виникають перебої з водою, вивезенням сміття, застарілою каналізаційною мережею, завмерлими ліфтами тощо. Про підготовку до опалювального сезону навіть не йдеться.
Не менш нищівна й тривала «війна» відбувається і в Сімферопольському районі, де крапку на суперечці між главою райдержадміністрації й депутатами райради, що відмовили йому в довірі, не можуть поставити з минулорічного вересня навіть суди. Попри те, що, як заявив прокурор району, після міліцейських і прокурорських перевірок, визначень судів, усі депутатські звинувачення на адресу глави РДА у зловживанні службовим становищем виявилися голослівними, кадрова війна в районі триває. І, схоже, не закінчиться до нових виборів, бо в зацікавлених сторін тільки міцнішає бажання мати своїх людей на ключових постах. Рядові мешканці району відзначають, що чвари обранців, багатолітнє невирішення земельних і комунальних проблем, особливо забезпечення сіл питною водою, систематичні гучні земельні скандали дедалі більше поглиблюють загальну кризу довіри людей до їх представників у владі.
У регіонах не легше
Фактично з минулорічної зими припинила свою роботу і Джанкойська міськрада. Затяте блокування пленарних засідань триває тут з березня, відколи депутати вступили у відкрите протистояння зі своїм міським головою.
Суперечка розгорілася за допустимий рівень зменшення комунальних тарифів. Тоді міське підприємство водогінно-каналізаційного господарства, попри заборону депутатів, вигравши судовий позов, ввело в місті нові тарифи на водопостачання й водовідведення, необхідні, на думку керівництва цього підприємства, для його незбиткової роботи. Комунальників підтримав міський голова. З того часу депутати вимагають від нього вибачень за нібито образливі висловлювання на їх адресу, звинувачують у лобіюванні інтересів комерційних структур та вимагають скорочення одного з заступників градоначальника.
Виконувати ці вимоги той відмовився. Бо стверджує, що завдяки цьому «лобіюванню» Джанкой отримав оновлене кільце на привокзальній площі, сміттєзбиральну машину вартістю 150 тис. грн., два торгових комплекси і проект, що забезпечив стабільну подачу газу на міську вулицю. І якби не депутатська протидія, то місто б отримало на свій розвиток від інвестора 10 мільйонів гривень, і ще три мільйони у вигляді земельного податку в обмін на будівництво аеродрому малої та спортивної авіації. Саме через емоції та саботаж опозиціонерів інвестор припинив з нами всі контакти, обурюється керівник міста.
Його відносини з депутатами зайшли в настільки безнадійну стадію, що зменшити наслідки конфлікту вже намагається навіть прокуратура. Вона занепокоєна тим, що «суперечка може призвести до відключення за борги водоканалу від електропостачання, як це трапилося не лише в Джанкойському районі, а й інших містах півострова».
Тим часом просвітку в протистоянні не проглядається: депутати вже вимагають прийняття неоднозначних рішень, зокрема відключення джанкойців від систем теплопостачання. Градоначальник упевнений, що його опоненти за рік до виборів у місцеві ради почали виборчу кампанію, і погрожує їм достроковим розпуском міськради, якщо блокування пленарних засідань триватиме.
Не додають людям довіри до своїх обранців й рясні корупційні скандали за участю посадових осіб місцевого самоврядування в регіонах, де земля має особливу привабливість та високу ціну.
Нині набуло резонансу санкціоноване прокуратурою автономії відсторонення від посади сільського голови узбережного населеного пункту Морського під Судаком. За даними досудового слідства, яке веде СБУ, сільський голова «шляхом складання й видачі завідомо неправдивих рішень Морської сільради і її виконкому використовував грошові кошти спецфонду бюджету сільради в великих розмірах з порушенням законодавства про бюджетну систему України». А перед тим жителі Морського неодноразово розповідали у пресі про дерибан землі в селі місцевими депутатами на чолі з головою.
За словами громадського правозахисника Василя Максіна, «місцеві депутати дружно накинулися на гектари й сотки, які ще лишилися від їхніх колег попередніх скликань, не забуваючи при цьому про себе. Захоплювали землю гектарами. Роздачі земель не завадила навіть відсутність генплану селища». Характерно, що «ті ж депутати, які роздавали землю, відправили свого сільського голову у відставку». На його захист стала місцева прокуратура, винісши протест на рішення сесії сільради.
Справа тяглася цілий рік, однак, як повідомили активісти громади села Морського, місяць тому Окружний адміністративний суд відхилив протест судакської прокуратури про поновлення сільського голови на його посаді й залишив у силі рішення сесії. А днями постанову про відсторонення Морського сільського голови від посади винесла прокуратура Криму. Однак, незважаючи на рішення депутатів і постанову прокуратури, голова сільради печатку не віддає. Тож, схоже, протистояння триватиме.
Як відзначають кримські експерти, в усіх перелічених зіткненнях рядових і очільників органів місцевої влади півострова йдеться про «бої однопартійців». Нинішня еліта автономії відстоює тільки власні інтереси та інтереси економічних та політичних груп, які вони представляють, й аж ніяк не інтереси та потреби кримчан. Констатують вони і дедалі тісніше зрощення місцевої влади та бізнесу.
 
Крим.