17 липня грім пострілів з артилерійських гармат лунав в Луганську цілий день. Але в основному на околицях. У центрі міста було відносно спокійно, снаряди сюди не влучали. Можливо, це пов’язано з тим, що в «тихій зоні» містяться захоплені бойовиками облдержадміністрація та оплот Луганського сепаратизму — будинок СБУ. Сюди, зрозуміло, бойовики не ціляться, а посилають смертоносний вогонь убік Кам’янобрідського району, де закріпилися українські силовики, у Вергунку, аеропорт та інші місця. Іноді навіть не цілячись.

За останні дні, починаючи з 13 липня, обстріли районів обласного центру і його передмістя практично не припиняються. «Сепаратисти знову привезли свою скорострільну гармату й убік села Кондрашівка зробили залпів з 40, не менше, — розповідає очевидець, — потім вони пройшлися по місту. Стріляли «віялом». Почали в напрямку автовокзалу, пішли праворуч... Так, на око, снаряди падали з розкидом десь 3—4 кілометри».

Під час одного з таких обстрілів постраждав будинок дитячого садка № 134 по вулиці Даля. У результаті вибуху пошкоджено дах, у двох групах пробита частина перекриття але, на щастя, жертв і потерпілих немає. На той час дитсадок не працював. Вдалося уникнути й пожежі. Луганський міський голова Сергій Кравченко, який приїхав на місце подій, оцінив масштаби збитків та пообіцяв ліквідувати наслідки якнайшвидше. «Коли стріляють у дитячі садки, школи й житлові будинки, я вважаю що це — верх цинізму, — сказав він. — Більшу частину освітніх установ нам уперше за багато років вдалося капітально відремонтувати, а сьогодні плоди нашої праці під прицільним обстрілом». За інформацією департаменту освіти й молоді Луганської міської ради, на сьогодні від обстрілів постраждало 14 освітніх закладів Луганська.

Сказати, що ніч із 17 на 18 липня була неспокійною, значить — нічого не сказати. Для багатьох луганчан, що живуть у зоні обстрілу, вона здалася пеклом. До того ж ця зона обстрілу вже дісталася й центру міста. Усю ніч потужні глухі удари важкої гармати періодично розбавлялися реактивними чергами «Градів». Усі ці звуки породжували людський страх: куди поцілить черговий снаряд? Ранок полегшення не приніс. Артобстріл тривав цілий день. Ще вночі Луганськ був знеструмлений, і це спричинило масу інших проблем. Припинилося водопостачання, закрилися магазини й автозаправки. Зупинили свою роботу комунальні служби, підприємства й установи. Ні телебачення, ні Інтернету, мобільний зв’язок працює з великими перебоями. У місті почалася тиха паніка, посилена відсутністю хліба. Біля кіосків на центральному ринку почали вишиковуватися черги, і оскільки підвозу свіжого хліба цього ранку не було, люди розбирали всі залежані булочки й сухарі. Достовірної інформації про те, хто стріляв, куди стріляв, які рани нанесені Луганську і яких жертв він зазнав, ніхто не знав. Люди передавали один одному найстрашніші новини: висаджено електростанцію в Щасті, постраждала високовольтна лінія електропередач на околиці обласного центру, розгромлена електропідстанція в Кам’яному Броді, постраждав патронний завод, є великі руйнування в районі автовокзалу, загинули десятки мирних людей у районі Полтинника. Відсутність повної інформації породжувала найнеймовірніші версії того, що відбувається. Багато людей поспіхом почали залишати небезпечне місто. Таксисти були в дефіциті. У Луганську вперше заговорили про гуманітарну катастрофу.

А тим часом...

Поки одні «захисники республіки» виконують бойове завдання, інші переймаються «господарськими справами». У Луганську озброєні люди в камуфляжній формі пограбували будівельний супермаркет «Епіцентр» по вулиці Відродження. За словами очевидців, «болотовці» з’явилися в магазині за кілька хвилин до закриття. Співробітники, пославшись на те, що обслуговування покупців закінчено, намагалися не пустити непроханих гостей. У відповідь візитери пригрозили розстріляти вітрини й наставили на співробітників супермаркетів зброю. Цього разу вони відвезли із собою кілька генераторів, намети, лопати і похідне спорядження. Як зазначають очевидці, ополченці «ЛНР» не перший раз «отоварюються» у магазині. Щоправда, раніше вони складали опис вивезеного, а цього разу просто пообіцяли «розрахуватися після перемоги». У Лисичанську бойовики викрали всі наявні кошти з банкоматів і припинили роботу Державного казначейства.

Луганськ.