Біосферний заповідник з Херсонщини «Асканія-Нова» вийшов до півфіналу всесвітнього конкурсу «Сім нових чудес природи». Про це під час брифінгу повідомив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.
Минулого року оргкомітет загальнонаціональної акції «7 природних чудес України» подав до всесвітнього конкурсу «Сім нових чудес природи» як номінантів Біосферний заповідник «Асканія-Нова» та Національний природний парк «Подільські Товтри». Згідно з регламентом конкурсу, на першому етапі відбувався відбір серед 450 номінантів з усього світу одного учасника від країни за найбільшою кількістю голосів у мережі Інтернет. За результатами підрахунку голосів, який тривав до 31 грудня 2008 року, саме біосферний заповідник «Асканія-Нова» вийшов до наступного туру конкурсу. Всього до другого туру, повідомляється на сайті заступника глави парламенту, потрапив 261 учасник з усіх континентів.
Другий етап конкурсу розпочався першого січня 2009 року і завершився восьмого липня цього року. Для зручності виявлення переможців організатори розподілили учасників другого етапу на сім груп. «Асканія-Нова» та ще 56 учасників опинилася в другій за чисельністю групі Е — «Національні парки, природні заповідники, ліси». Від кожної з них було відібрано 11 переможців, які набрали найбільше голосів інтернет-аудиторії, — загалом 77.
Відтак «Асканія-Нова» має шанс увійти до числа 28 фіналістів, які виборюватимуть право увійти до числа семи нових природних чудес світу. Це рішення ухвалюватиме експертна комісія, яку очолює Федеріко Майор, колишній Генеральний директор ЮНЕСКО.
21 липня 2009 року експерти назвуть 28 фіналістів конкурсу та місце проведення завершальної церемонії нагородження. Одразу після цього голосування у мережі Інтернет та по телефону відновиться і триватиме до 2011 року. На цей час заплановано всесвітній тур, під час якого організатори відвідають кожен із 28 об’єктів-фіналістів. Сім нових природних чудес світу планується назвати у 2011 році.
Як зауважив Микола Томенко, головне завдання участі України у світовому конкурсі виконано: «Асканія-Нова» серед 77 найкращих природних чудес світу. «На жаль, ми не можемо вплинути на вихід «Асканії» у фінал конкурсу, однак, в разі позитивного рішення експертів, оргкомітет готовий буде запропонувати формат участі України у фіналі, щоб і далі пропагувати красивий образ нашої держави», — сказав він.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА, Андрія НЕСТЕРЕНКА.