Нам вдалося через активістів зв’язатися з українськими військовими, які дислоковані в Ізвариному на Луганщині. Хлопці тримаються, але не приховують тривоги: складається враження, що хтось їх просто підставляє. Для таких висновків є серйозні підстави. Наприклад, заїжджає караван з російського боку, командир наказує бійцям «не відкривати вогонь» (начебто з якихось тактичних міркувань). Потім цей самий караван повертається вже без вантажу. А далі починається обстріл наших позицій. Наказ «передислокуватися» насправді нічого не означає. Солдати розуміють, що зміна диспозиції на 50—100 метрів — це «просто якась гра, а не тактика».

Про ситуацію доповідають «нагору», але допомоги немає, як і більш-менш зрозумілого пояснення, чому хлопців залишили для виконання операції під ганебною кодовою назвою: «гарматне м’ясо». Аргумент «зараз нічим не можемо зарадити» не задовольняє, адже такі «тактики» спотворюють стратегію, яка начебто чітко визначена: визволення Донбасу від російських агресорів і місцевих терористів.

І ще один тривожний сигнал. У вчорашньому номері ми звертали увагу «відповідальних осіб» на неможливість достукатися до них з важливою інформацією із зони бойових дій. Те, що називається «гарячою лінією», насправді є «холодним проводом». Мій співрозмовник в АТЦ, який пообіцяв прийняти інформацію з Донеччини, взагалі зник. Принаймні телефон до ночі не відповідав. Люди ризикували своїм життям, у Сніжному навіть зробили вилазку у скупчення бойовиків, щоб скласти мапу їхнього розміщення. Все це намагалися скинути на вказану на офіційному сайті АТЦ електронну пошту, але вона... не працює!!!

Всі пішли на фронт? Чи в тилу безпечно і можна не тривожити себе прикрими новинами?

Як писав колись Анатолій Лупиніс: «Життя триває. Точиться війна». Щоправда, триває життя не у всіх. Тактика незрозумілих «ігор» обертається на стратегію смерті. Прокиньтеся!

P. S. У військовому відомстві повідомили, що не всі інформаційні дзвінки є правдивими. Їх треба ще підтверджувати розвідкою. Адже були випадки, коли здійснювали бойові вильоти на вказані «доброзичливцями» позиції бойовиків, а там була пустка. Разом з тим керівники АТО закликають свідомих громадян інформувати про пересування сепаратистів та їх дислокацію.