З початку року органами прокуратури області встановлено факти незаконної вирубки більш як півтисячі дерев. Це — сотні тисяч гривень збитків для держави. Майже в кожному районі Хмельницької області виявлено порушення лісового законодавства, а в деяких випадках і зловживання з боку посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. 
Так, у Ярмолинецькому районі секретар однієї з сільських рад разом із сільським головою склали й підписали фіктивне рішення виконкому сільради. На підставі цього документа було незаконно вирубано майже три десятки дерев різних порід.
Прокуратурою Ізяславського району виявлено, що понад чотириста гектарів полезахисних смуг та лісових насаджень масово і безконтрольно знищуються через бездіяльність райдержадміністрації. А Славутська міжрайонна прокуратура опротестувала рішення райдержадміністрації, яким неправомірно передано лісгоспу в постійне користування понад дві сотні гектарів землі.
Ліси як легкий спосіб наживи притягують і посадових осіб підприємств, котрі займаються лісогосподарською діяльністю. В Ізяславському районі майстер лісу і лісник незаконно вирубали понад півтори сотні дерев, що завдало навколишньому природному середовищу шкоди більш як на сто тисячі гривень.
Серед численних випадків самовільної рубки лісу та зелених насаджень були й такі, що вчинені на території об’єктів природно-заповідного фонду. Так, знищено кілька дерев у гідрологічному заказнику місцевого значення «Вовчанський», а в парку «Подільські Товтри» прокуратура Городоцького району встановила ще й факт самовільного захвату землі під кафе.
Загалом за результатами перевірок додержання лісового законодавства органами прокуратури області порушено близько десятка кримінальних справ, половина з них передано до суду, до відповідальності притягнуто майже три десятки посадових осіб, відшкодовано 136 тисяч гривень збитків.
 
Хмельницький.