Відучора всі проходи до пляжів, історико-культурних пам’яток, місць курортно-рекреаційного значення, водоспадів, об’єктів національного значення та місцин гірсько-лісової зони Криму стали безплатними. Таке рішення ухвалив уряд автономії минулої п’ятниці. Як відзначено на засіданні Ради міністрів Криму, цього року потік туристів на півострів скоротився, чому сприяють і постійні неймовірні побори. «Кошти, що збираються з цих об’єктів, ідуть невідомо куди, не сприяючи розвитку регіону, а лише негативно впливаючи на його імідж».

— Усі шлагбауми й каси повинні бути ліквідовані негайно, — наголосив голова Верховної Ради автономії Анатолій Гриценко.
Відповідні відомства зобов’язані сповістити всі сільради, лісництва, підприємства. Також безплатними мають стати й комунальні пляжі. До контролю на місцях необхідно залучати правоохоронців. Рішення обов’язкове для всіх організацій, розташованих на півострові, попередили кримські керівники.
Та як засвідчили останні повідомлення з усіх куточків півострова, мрію курортників втілювати в життя на місцях не поспішають досі. Більшість причетних до курортного бізнесу переконують, що про урядове розпорядження не чули.
Мінкурортів автономії наголосило, що ситуація на пляжах, в горах і лісах півострова опинилася поза контролем цього відомства, й наполягло також на ліквідації несанкціонованих точок торгівлі, розташованих у популярних місцях. А в кримських лісах, бодай на туристичних стежках, за відвідини яких лісники беруть плату, вимагає встановити маркування, відсутність якого призводить до того, що люди губляться та отримують психологічні й фізичні травми. Приміром, за минулий місяць врятовано 44 туристи, із яких 12 серйозно постраждали. Це саме стосується і пляжів, чимало з яких роками залишаються зонами особливого ризику. За минулі сорок днів літа на воді загинуло 17 людей. Чи не тому, що кількість відкритих місць відпочинку в Криму порівняно з минулим роком зменшилася на шістнадцять одиниць, побільшало зруйнованих причалів. А водолазно-рятувальні станції постійно функціонують лише в Алушті, Євпаторії, Ялті та селі Піщаному Бахчисарайського району.
Та не лише платні пляжі й історико-культурні пам’ятки відлякують туристів. Кошти, які лишають на півострові мільйони відпочивальників, і досі оминають кримський бюджет. Заповнені гостями Криму готелі й пансіонати, ресторани, кафе та бари показують у документах і звітах державній податковій службі мізерний прибуток чи навіть збиток. Це засвідчує профілактична операція «Курорт-2009», яка виявляє дедалі нових тіньових фігурантів курортного бізнесу. Приміром, за результатом останніх перевірок в бюджети різних рівнів залучено більш як три мільйони гривень. До злісних боржників застосовано п’ять адміністративних арештів, за рахунок яких в бюджети надійшло понад 3,5 мільйона гривень. Виявлено 16 злочинів, тринадцять з яких належать до категорії тяжких і особливо тяжких. Через таких порушників місцева влада втрачає чимало додаткових можливостей покращити життя не лише туристів, а й самих кримчан, відремонтувавши дороги, поліпшивши стан лікарень і шкільних закладів, газифікувавши й забезпечивши водою села.
 
Крим.