Рік тому, 11 липня 2008 року, на засіданні Верховної Ради Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила: «Для того, щоб забезпечити баланс бюджету, ми пропонуємо зробити крок доброї волі і проголосувати закон про збільшення акцизів на тютюнові вироби. Давно вже країні потрібно було почати динаміку підвищення акцизів на тютюн. Якщо ми зараз зробимо перший крок, я думаю, буде вітати весь світ це рішення і, безумовно, вся країна».
Проте лише 31 липня 2008 року Верховна Рада погодилася підвищити ставки акцизу на сигарети, для того щоб знайти додаткові кошти для ліквідації наслідків повені. Під час брифінгу після цього засідання Юлія Тимошенко висловила задоволення тим, що Верховній Раді вдалося підвищити акцизний збір на тютюн і тютюнову продукцію, внаслідок чого з’явилася можливість збільшити суму надходжень до бюджету для відновлення районів, постраждалих від стихії, на 1,1 млрд. грн. При цьому вона відзначила, що уряд планує винести на розгляд парламенту питання про подальше підвищення акцизу на тютюнові вироби.
Акцизи на сигарети з 1 вересня 2008 року були збільшені майже вдвічі. Представники тютюнових компаній різко критикували цей крок і дорікали, що уряд не зможе отримати запланований мільярд, а лише півмільярда. Проте реальність підтвердила правильність урядових прогнозів. Надходження від акцизу з вироблених в Україні сигарет, реалізованих за останні чотири місяці 2008 року, коли діяли нові ставки акцизу, становили 1,68 мільярда гривень, тоді як за аналогічний період минулого року — 0,67 млрд. А якщо взяти збільшення надходжень від акцизу на імпортні сигарети та від ПДВ, то загальне збільшення доходів навіть трохи перевищило планові показники.
3 лютого 2009 року під час брифінгу у Верховній Раді Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що БЮТ виступатиме за подальше підвищення акцизів на тютюн та алкоголь: «Ми послідовні в тому, що акцизи на шкідливі для здоров’я товари мусять бути підвищені. Й саме тому наша фракція завжди за це голосує і ініціює ці питання як елемент захисту здоров’я населення, і як наслідок — наповнення бюджету».
У березні 2009 року, незважаючи на позицію фракції Партії регіонів, Верховна Рада ввела підвищені ставки акцизу на тютюнові вироби, які набули чинності з 1 травня. Противники підвищення акцизів лякали страшними наслідками: напливом контрабанди сигарет із сусідніх країн, зменшенням легального виробництва сигарет і як наслідок — зменшенням доходів бюджету. Проте статистичні дані спростовують ці твердження.
За перше півріччя цього року надходження від акцизів з вироблених в Україні тютюнових виробів становили 3 млрд. 346 млн. гривень. Для порівняння: за січень—червень 2008 року ці надходження становили лише 1 млрд. 288 млн. грн. Тобто завдяки підвищенню акцизів доходи бюджету в умовах економічної кризи зросли більш як на два мільярди гривень. Таким чином, за 10 останніх місяців бюджет додатково отримав понад три мільярди гривень. Завдяки зростанню ціни на тютюнові вироби збільшилися і надходження від ПДВ.
А як позначилося таке зростання цін на сигарети на їхньому виробництві? За перші шість місяців 2009 року в Україні було вироблено 54,9 мільярда сигарет, тоді як за аналогічний період минулого року — 61,7 млрд. Падіння виробництва становило 11 відсотків за зростання надходжень до бюджету у 2,6 разу. Також нагадаємо, що за перші шість місяців 2006 року виробництво сигарет в Україні дорівнювало, так само як і зараз, 54,9 мільярда, проте акцизні доходи бюджету тоді становили лише 0,9 мільярда гривень, що майже в чотири рази менше теперішніх надходжень.
Та головним наслідком політики суттєвого підвищення акцизу стали не додаткові мільярди до бюджету. За даними опитувань Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння серед дорослого населення України в 2005 році становила 41 відсоток, в листопаді 2008 року — 35 відсотків, а у травні 2009 року — 31. З’ясувалося, що серед українських курців чимало розумних людей, які вирішили не платити ані за акцизи, ані за прибутки тютюнових компаній, і припинили курити взагалі. Й варто знову згадати слова Юлії Тимошенко про те, що збільшення тютюнових акцизів — це насамперед елемент захисту здоров’я населення, а наповнення бюджету — це лише наслідок такої політики.
З 1 січня 2010 року, згідно з чинним законодавством, ставки акцизу на тютюнові вироби мають зрости ще на 15 відсотків. Проте досвід акцизної політики останнього року доводить, що акцизи можна підвищити ще більше.