Президент України Петро Порошенко також звернув увагу на те, що один із лідерів бойовиків у бесіді зі своїм закордонним російським куратором, полковником головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил Російської Федерації Василем Гераніним, вихвалявся збитим лайнером. Черговим трофеєм встигли похизуватися й інші терористи-диверсанти. За останні дні це вже третій трагічний випадок після того, як з російської території було збито українські військові літаки Ан-26 та Су-25.

Президент повідомив, що за його дорученням уряд України створив державну комісію з розслідування причин катастрофи. До її роботи залучено фахівців Міжнародної організації цивільної авіації. А також представників Нідерландів, Малайзії та Сполучених Штатів Америки. П. Порошенко провів телефонні розмови з президентом США Бараком Обамою, прем’єр-міністрами Малайзії та Нідерландів — країн, пасажири яких найбільше постраждали від терактів. І назвав прикрим те, що терористи вже заявили про своє бажання сховати кінці в воду і вивезти бортовий самописець, так званий чорний ящик, до Москви.

«Сьогоднішня трагедія, на жаль, зайвий раз довела, що тероризм не локальна, а світова проблема, — наголосив Президент. — А зовнішня агресія проти України — не лише наша проблема, це загроза європейській і глобальній безпеці. Її подолання потребує спільних зусиль».

При цьому глава держави зазначив, що «гібридна війна набуває незаперечних ознак зовнішньої агресії». Однак за останні тижні завдяки мужності, героїзму, звитязі тисяч наших громадян, наших воїнів територія, контрольована терористами, бандитами, закордонними найманцями зменшилася більш ніж удвічі.