«Виборчі блоки в українському виконанні — це одноразовий інструмент потрапляння до влади», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі Радіо «Свобода», коментуючи зареєстрований у парламенті законопроект про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України». Законопроект пропонує вилучення виборчих блоків політичних партій із суб’єктів виборчого процесу.
За словами О. Лавриновича, йдеться не тільки про парламент. «Зараз це стало, я сказав би, навіть епідемією для місцевих виборів, де існують такі блоки, які носять виключно іменний характер», — зазначив політик і додав: — Тобто, по суті, обирається тільки одна людина».
О. Лавринович назвав виборчі блоки політичних партій інструментом руйнування української політичної системи, оскільки знищується політична відповідальність і взаємозв’язок між виборцем та тією політичною партією, за яку він голосував. «Коли кожна політична партія йде (на вибори. — Ред.) самостійно, громадянин розуміє, що він голосує за цю партію. І якщо ця партія потім не виконує свої виборчі програми чи взагалі ухвалює рішення, які суперечать тим світоглядним принципам, які декларувалися під час кампанії, вона потім отримає оцінку в наступній кампанії», — наголосив Перший віце-спікер.
Мало того, зауважив О. Лавринович, партійний склад політичних блоків час від часу змінюється, що тягне за собою політичну безвідповідальність. «Зараз є блок, тобто є набір певних партій. На інших виборах може бути з цим самим брендом зовсім інший набір партій. І ці нові скажуть: а ми до того взагалі не причетні, це там були ті, вони ухвалювали рішення. А ми що? Ми ж пухнасті, у нас все в порядку», — сказав політик.
До того ж О. Лавринович пояснив актуальність вилучення виборчих блоків політичних партій із суб’єктів виборчого процесу. На його переконання, «потрібно реально мати точні механізми, які дозволяють мати політичну структуру як суспільства, так і влади, щоб мати точну ідентифікацію з позицією, котра є предметом, на який реагують громадяни, коли вкидають виборчий бюлетень, з тим, що вони потім отримають в якості реальних рішень, які ухвалюються представниками тієї чи іншої політичної сили».
Відповідаючи на запитання, хто може стати Прем’єр-міністром після завершення в Україні президентської кампанії, О. Лавринович сказав, що ним може стати будь-хто, зокрема той, хто «очолить політичну силу, що буде мати в парламенті фракцію достатньо велику, яка створить коаліцію».
Торкаючись питання ймовірності досягнення політиками домовленостей, О. Лавринович зауважив: «До обрання нового Президента і до його інавгурації Україна перебуватиме в стані перманентної політичної кризи, яка буде призводити до економічних проблем».
Що стосується шляхів виходу країни з політичної кризи, політик наголосив, що, зокрема, треба змінити склад парламенту. «В нормальних країнах це завершується швидкими парламентськими виборами або компромісами. Пошук компромісів завершився, не дав результату», — констатував він. За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, «якщо думати про країну, то не треба виголошувати заяви і запрошувати на закриті засідання. Від цього не зміниться склад української влади».
«Потрібно реально змінити склад парламенту. І чим швидше, тим було б краще», — наголосив О. Лавринович і додав: — Зараз ми вже входимо в ту стадію, коли це буде робити складно, тому що стартує президентська виборча кампанія».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.