Учора в рамках Міжнародної парламентської конференції з питань європейської безпеки та засідання Ради МПА СНД Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з Головою Сенату парламенту Республіки Казахстан Касимом Жомарти Кемелули ТокаЄвим (на знімку). У ході зустрічі сторони підкреслили надзвичайно важливу роль парламентів у забезпеченні стабільності держав.
К. Токаєв, визнаючи Україну «як одну із значних європейських країн, чий голос вагомо звучить в європейських інституціях», подякував за підтримку Казахстану в ОБСЄ та побажав, щоб «активність і авторитетна позиція нашої держави набували нової сили».
В. Литвин, у свою чергу, зазначив, що відносини України з Казахстаном базуються на взаєморозумінні, спокої та підтримці одне одного. Він також підтримав ініціативи Казахстану з безпеки та інноваційний шлях виходу із кризової ситуації.
Окреслюючи соціальну та політичну ситуацію в Україні як складну, Голова Верховної Ради заявив, що «лише парламент може втримати країну від хаосу». «Парламент — це стабільність, надійність, — сказав він. — Попри всі бажання його зруйнувати, заблокувати його роботу під час президентських виборів».
В. Литвин повідомив присутнім про лист, який він надіслав Президентові України, Прем’єр-міністрові та керівникам фракцій із пропозицією провести спеціальне позачергове засідання Верховної Ради України у вівторок, з тим щоб дати належну оцінку процесам, які відбуваються в країні. «Потрібна правда, гірка, а вона обов’язково гірка, а потім шукати шляхи, як разом виживати», — зазначив він. На його переконання, у разі, якщо конфлікт неможливо подолати, владу потрібно перезавантажити, тобто провести одночасні вибори Президента та парламенту України. Це, на його думку, можна зробити в інтересах країни, прийнявши відповідне політичне рішення.
В. Литвин висловився за віднайдення компромісу в політикумі: «Роздрай завжди призводить до втрати перспективи, навіть за наявності гарних, розумних, працьовитих людей».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.