Минулий четвер став чорним не лише для України, а й для всієї планети. 17 липня над територією, контрольованою терористами, був збитий і впав у Шахтарському районі Донецької області літак Боїнг-777-200 компанії «Малайзійські авіалінії», який виконував рейс Амстердам—Куала-Лумпур (рейс MH17). На борті перебувало 298 осіб — громадяни Малайзії, США, Нідерландів, Канади... Усі вони загинули.

«Сьогодні війна вийшла за територію України. Наслідки цієї війни вже докотилися до всього світу. Трагедія, яка сталася в небі над Донбасом, — глибоко вражає навіть на звичному тлі сумних і приголомшливих подій, спричинених діями агресорів і бойовиків на Донбасі. Сьогодні терористи одним пострілом убили майже 300 осіб. Серед них жінки, діти, громадяни багатьох країн. Від імені держави Україна я висловлюю глибокі й щирі співчуття родинам і близьким невинних жертв. Україна сумує разом із вами...» — йдеться у зверненні Президента України Петра Порошенка.
Згідно з офіційним повідомленням Міністерства оборони України, попередньо встановлено, що близько 16.20 літак зник з екранів радарів Дніпропетровського районного диспетчерського центру, й о 16.45 був виявлений сигнал аварійного маяка. О 16.45 лайнер упав за три кілометри на південь від населеного пункту Грабове Шахтарського району Донецької області.
Оборонне відомство офіційне заявляє, що в цей період винищувачів ЗСУ в повітряному просторі не було. Боїнг-777 перебував поза зоною враження наземними засобами протиповітряної оборони Збройних Сил України. «За час проведення АТО зенітно-ракетні комплекси ЗСУ не застосовувалися, жодного пуску зенітних керованих ракет не було», — йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті МО України.
Одразу після катастрофи терористи підтвердили інформацію про падіння пасажирського літака. Про це на своїй сторінці в мережі ВКонтакті написав лідер бойовиків Ігор Гіркін:
«У районі Тореза збили літак Ан-26, валяється десь за шахтою «Прогрес». Попереджали ж — не літати в «нашому небі». «Пташка» упала за терикон, житловий сектор не зачепила. Мирні люди не постраждали».
Тоді терористи були впевнені, що влучили в український транспортний Ан...
«За попередньою версією, літак збито з ЗРК «Бук». У тому, що «Бук» у бойовиків є, ніхто не сумнівається — раніше вони самі неодноразово цим хизувалися, та й учора ми зафіксували перекидання цього ЗРК у район, над яким і було збито малайзійський Боїнг-777», — аналізує ситуацію керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.
У нас немає сумнівів у тому, що пуск проводився російськими фахівцями. Саме вони мали вирішити завдання, яке не змогли здолати місцеві бойовики — перекрити повітряний коридор, по якому сили АТО здійснювали постачання своїх підрозділів, що діють у районі держкордону із РФ.
Як відомо, саме спроба перекрити цей коридор з боку російських сил і стала фатальною. Замість очікуваного бойовиками військово-транспортного літака Повітряних сил ЗС України вони збили пасажирський авіалайнер. І саме звідси — невгамовна радість від влучення в нібито Ан-26, про що відразу почали віщати самі терористи, і чому настільки нестримно зраділи російські ЗМІ».
Радник глави МВС України Антон Геращенко у Фейсбуці вчора повідомив, що, за останньою інформацією, «терорист міжнародного класу Стрєлков, він же Гіркін, уночі приїжджав у Сніжне для вирішення ситуації зі збитим малайзійським Боїнгом, а установку «Бук», з якої запустили ракету, вивезли на територію РФ.
На його думку, там установку знищать разом з безпосередніми «виконавцями терактів», які «підставили Путіна та Стрєлкова». «За останньою інформацією від нашої розвідки, знайдені терористами на місці трагедії «чорні ящики» будуть передані на одному із КПП Луганської області кураторам із ФСБ.
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що підрозділами прихованого спостереження МВС України 18 липня о 4.50 ранку було зафіксовано тягач із завантаженим гусеничним ракетним комплексом.
«Техніка рухалася через Краснодон убік кордону з Російською Федерацією. На відеозаписі видно розчохлені ракети. Дві ракети перебували на місці, а середня — не проглядалася, — йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті МВС.
«Проводиться аналіз цієї й іншої зібраної інформації. Ймовірно, це саме той ракетний комплекс «Бук», що здійснив постріл по цивільному літаку Амстердам—Куала-Лумпур», — зазначив міністр внутрішніх справ України.
Тим часом СБУ відкрила кримінальну справу за ст. 258 КК (терористичний акт) за фактом катастрофи літака Боїнг-777 авіакомпанії «Малайзійські авіалінії».
Чи можливе об’єктивне розслідування трагедії, коли місце падіння літака контролюється бойовиками, і ті заявили, що «чорний ящик» передадуть для вивчення у Москву? Це риторичне запитання.
— Однак звертати увагу треба на паралельну заяву терористів про те, що вони не мають наміру припиняти бойові дії для розслідування аварії Боїнга, — вважає Дмитро Тимчук.
А Державна служба з надзвичайних ситуацій України заявляє, що «пошукові роботи ускладнені присутністю озброєних сепаратистів, які перешкоджають роботі підрозділів ДСНС». Це означає, що бойовики за вказівкою Москви прагнуть будь-що сховати сліди злочину.
— Уночі ми зафіксували, що ЗРК «Бук», з якого, ймовірно, збито авіалайнер, почали терміново перекидати до кордону з РФ (чи перебуває він уже на території Росії, ми з’ясовуємо). Залишилося лише «зачистити» місце падіння літака, — повідомляє координатор групи «ІО». — Необхідно розуміти, що бортові самописці не дадуть усієї потрібної інформації. Для висновків, як само було збито літак, необхідно як мінімум знайти ті його частини, які було уражено. Якщо сховати «знаряддя злочину» у вигляді ЗРК і необхідні фрагменти рештків літака, розслідування зайде в глухий кут.
Однак є ще одні незаперечні свідчення. Як повідомляє CNN, американські радари зафіксували роботу ракетного комплексу класу «земля-повітря» і тепловий слід від ракети в момент падіння літака Боїнг-777-200 компанії «Малайзійські авіалінії» на Донбасі. Експерти аналізують траєкторію польоту ракети, щоб визначити її приналежність.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Фото Xinhua/Укрінформ.
Фото Photoshot/Укрінформ.
 
Сотні українців йдуть цими днями до посольств Нідерландів і США. Несуть квіти, дитячі іграшки, свічки. Лишають записки зі словами співчуття. Поміж собою говорять про шок і невимовну скорботу. Ніхто не міг уявити, що таке можливо... На Посольстві Нідерландів у Києві вивісили плакат «Сильніші разом». Люди впевнені, що лише разом можна протистояти тероризму.