Футбол. Сьогодні в Сумах відбудеться перший матч сезону — двобій за Суперкубок України між чемпіоном країни київським «Динамо» і володарем Кубка — полтавською «Ворсклою». А позавчора на динамівській базі у Кончі-Заспі з представниками ЗМІ спілкувався наставник динамівців Валерій Газзаєв (на знімку).
— Ознайомлю усіх з підсумками передсезонної підготовки, — почав розмову Валерій Георгійович. — Ми провели тиждень тренувань і три ігри. На жаль, втратили Алмейду в матчі з московським «Локомотивом», а також Богуша (десь на місяць). Кравця прооперовано, він повернеться у кращому разі в кінці серпня — на початку вересня. Діакате, Михалик, Несмачний, Саблич також відсутні. Разом у нас майже склад травмованих. Мандзюк повернеться за три дні. Решта всі працюють.
— Може, є сенс придбати воротаря?
— Ні. Богуша, Рибки і Шовковського цілком достатньо.
— Як вам француз Фашан?
— Він піде слідом за Бельгазуані (цей французький футболіст не витримав навантажень на австрійському зборі і був відправлений до Києва).
— Гравці відзначали високі навантаження. Ви задоволені їхньою роботою?
— Я завжди веду заняття в такому режимі. У нас було занадто мало часу. Але я міг переконатися у можливостях кожного гравця. Маю, як то кажуть, повну інформацію. Під час таких напружених тренувань і виявляється характер. До речі, до жодного гравця претензій не маю.
— Як компенсуватимете втрату двох нападників?
— А, між іншим, центральних оборонців у нас вибуло ще більше — четверо! В атаці маємо ще Гільєрме і Мілевського. З продажем Бангура нічого страшного не сталося — є молодий Зозуля, котрий добре виявив себе на зборі. Але на початку сезону ми обов’язково купимо ще одного гравця атакуючого плану.
— Ваше враження від гри Єременка праворуч і Ярмоленка ліворуч?
— Ярмоленко залишив дуже приємне враження, Єременко універсальний. Його позиція — опорний півоборонець, але в позиції правого оборонця він виявив себе добре. Ярмоленко грав в обороні й в середині поля.
— Історія з Кравцем — либонь, недоробка з боку медиків?
— Цілком справедливо! Такі травми кустарним методом не лікують! Є професори, котрі проводять реабілітацію. Від сьогодні так і буде. Кравець травму не долікував, болі залишилися. Поглиблене обстеження нічого не дало. Я не медик, але сталося те, що сталося, і нам необхідний час, щоб повернути його до ладу.
— Чи актуальне придбання лівого півоборонця? Хто буде капітаном?
— Сьогодні на вечірніх зборах я назву ім’я капітана. Щодо лівого хава. Є Ярмоленко — різноплановий гравець, але виконавця на лівий фланг ми все-таки візьмемо. Також когось буде взято в оренду на позицію центрального оборонця. Це буде іноземець. Але є в нас ще Юссуф і Хачеріді, який прогресує. Він має вирости в гарного футболіста. На зборі виявив себе дуже добре.
— На якій позиції бачите Алієва за схеми 4-3-3? Чи збіглися ваш оцінки з оцінкою Сьоміна щодо гравців?
— Не в усьому. Багато що кардинально помінялося. Що стосується Алієва, то його ми намагаємося використовувати з максимальною віддачею. Приміром, як четвертого нападника, що грає в центральній зоні.
— Чи стане в пригоді універсалізм Кравченка?
— Він дуже добре працює. Мені він сподобався. Але грають ті, хто краще готовий і стабільний, адже це показник рівня. Нікому місце у складі не заброньовано.
— До вересня гратимете раз на тиждень, потім частіше. Чи готові до такої інтенсивності?
— До вересня, сподіваюся, повернуться Алмейда, Богуш і Діакате. До старту Ліги чемпіонів ми повинні бути в оптимальній формі. А режим ігор через три дні на четвертий — дуже хороший. У мене в ЦСКА з цим не було жодних проблем. Головне — правильно відновлюватися.
— Ситуація в команді краща чи гірша, ніж ви гадали?
— Рівень гравців дуже високий. Це щиро. Але для розв’язання великих завдань потрібні ще виконавці. У цьому напрямку й будемо працювати.
— Як готуєтеся до «Ворскли»?
— У звичайному режимі. Учора був вихідний, сьогодні заїзд, завтра тренування, післязавтра граємо.
Фото Володимира КОТЛЕНКА.