Творчі зустрічі посеред природи, в колишньому маєтку графині Бенет, Вінницька обласна організація Спілки письменників України започаткувала завдяки співпраці з комунальним підприємством «Вінницяоблагроліс».
Занедбаний донедавна парк, що в маєтку графині Бенет у селі Благодатне Томашпільського району, невпізнанно змінився завдяки старанням працівників комунального підприємства «Вінницяоблагроліс». Сюди приїздять на вихідні гості не лише з Вінниці, а й зі столиці. Адже в споруджених тут будиночках умови не гірші, ніж в готельних номерах класу люкс. Розповісти про казкову тутешню природу — слів забракне! Саме в цьому місці започаткували свої творчі зустрічі вінницькі письменники. Всі витрати на проживання і харчування майстрів слова взяли на себе лісівники. «Імідж, який літератори створять для нас, набагато дорожчий витрат!» — каже директор «Вінницяоблагролісу» Михайло Вдовцов.
Чотири-п’ять днів по десятеро майстрів слова перебуватимуть почергово в райській місцині парку графині Бенет. Під час першого заїзду голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський вручив частині з них стипендії обласної влади. Загалом їх отримують 18 поетів і прозаїків. Крім чарівної природи, гостей вразила сама церемонія. При вході в парк їх зустрічала... жінка в білому. Такою, за переказами місцевих жителів, тут пам’ятають графиню Бенет. Хоча вона мешкала в Парижі, майже щороку навідувалася на Поділля, в один і той самий час. Навесні графиня на теплоході добиралася до Одеси, а звідти на білій кареті, сама вся в білому, долала шлях до свого маєтку. Залишалася тут, доки на деревах не з’являлася позолота.
«Магічні купання в росах» — так названо перший пункт побуту гостей. Дотримувалися його щоранку. Спершу босоніж ходили по росяних травах, а далі купалися в озері. «Хвилини творчої самотності» теж передбачили в програмі. Майстрам слова без них не обійтися — як і без творчих дискусій на «Поетичному ганку». Увечері біля вогнища на них чекала зустріч з цікавим гостем. Ним став згаданий Михайло Вдовцов, або, як його назвали письменники, «Той, хто відроджує легенди подільських лісів». До таких відроджених місць, крім графського парку, належить Гайдамацький яр у козацькому селі Буша Ямпільського району. Свого часу пан Вдовцов очолював унікальне підприємство «Бубнівська кераміка», що в Гайсинському районі, звідки родом знані на весь світ майстри кераміки.
Цікавих вражень для гостей був сповнений не те що кожен день, а кожен крок, зроблений у цьому чарівному куточку.
Коментар
Михайло Каменюк, голова Вінницької обласної письменницької організації, заслужений працівник культури України:
— Мої колеги, багатьох з яких знаю стриманими, статечними, тішилися всьому, як діти. Такими, як у ті чотири дні, я їх ще не бачив. Викладач Вінницького педуніверситету Віталій Барецький розповідав, як ще вдосвіта виходив з сопілкою і скликав усіх солов’їв до будиночків, де жили письменники. Наш патріарх Микола Рябий повідомив, що взявся писати роман про графиню Бенет. Історії парку й самого села ми приділили багато уваги. У Благодатному залишилося тільки 26 людей. Ми зустрілися з ними. Вислухали, здається, кожного. Спілкування виявилося таким цікавим, що надовго запам’ятається і нам, і жителям села. На жаль, у Вінниці нема будинку письменників. Але ми знайшли вихід з ситуації. Тішуся з того, що нашим літераторам це дуже сподобалося. Наступна поїздка на гостини до графині Бенет планується на вересень. Причому тільки для представниць чарівної статі.
Зліва направо: вінницький губернатор Олександр Домбровський, перший заступник голови Національної спілки письменників України Василь Шкляр та генеральний директор «Вінницяоблагролісу» Михайло Вдовцов на відкритті письменницького творчого семінару «Запрошує жінка в білому».
Вінницька область.
Фото автора.