Севастопольській публіці, ступінь вимогливості якої, звичайно, не зрівняти з київською чи львівською, все-таки догодити досить важко. Адже столичні артисти для неї завжди були доступні. Зазвичай улітку тут відпочиває багато зірок. От, приміром, на початку літа в Севастополь приїжджав столичний театр        ім. Франка. Керував гастролями й грав у виставах сам Богдан Сильвестрович!
Тож завдання перед собою Маестро Герман Макаренко, автор проекту й головний диригент — художній керівник оркестру «Київ-Класик» ставив непросте: підкорити севастопольських поціновувачів класичного мистецтва. Щоправда, уже був перший, і досить вдалий, досвід: «Київ-Класик» в 2006 році справив чудове враження на публіку міста-героя. І тепер мої знайомі, довідавшись про майбутній концерт колективу під орудою Германа Макаренка, настійливо прохали «посприяти дістати квиток-два».
Допомогти їм я нічим не міг — квитків просто не існувало. «Київ-Класик» приїхав на святкування Дня флоту України, що називається, в дарунок: завдяки старанням Маестро гроші на поїздку виділив Фонд «Відродження». На жаль, державних структур, готових подарувати морякам на «червоний день календаря» виступ столичних віртуозів, не знайшлося. Як не знайшлося й політичних лідерів, яким би такий подарунок став у пригоді на майбутніх виборах.
А даремно! Той шквал овацій, якими супроводжувалося виконання практично кожного із шедеврів вітчизняної й світової музичної культури, безперечно, пролився б благодатним дощем на здобувачів електоральних симпатій.
А тому, як приймали й проводжали військові моряки після виконання класичних арій солістку Національної опери України Олесю Олексієву, могли б позаздрити найіменитіші світові примадонни.
В інтерв’ю для «Голосу України» після концерту (на Маестро чекало командування Військово-Морських сил України і керівництво міста) Герман Макаренко зізнався, що севастопольська публіка йому і його артистам подобається. Подобається тим, як вона розуміє і сприймає мистецтво. І пообіцяв, що в Севастополь приїжджатиме так часто, як його готові запрошувати. Дивно, але Олеся Олексієва, не знаючи про те, чим завершив своє інтерв’ю газеті Маестро, через кілька хвилин слово в слово повторила те саме.
Севастополь.
На знімку: Герман Макаренко під час концерту в Севстополі перед військовими моряками України.
Фото автора.