Спірний пакет акцій ЗАТ «Укртатнафта», який належав свого часу офшорним компаніям «Sea Group.» і AmRUZ, афільованим з російською «Татнефтью», було продано в Кременчуці на аукціоні групі компаній «Приват». І татарські, й вітчизняні акціонери мають намір оспорювати результати торгів у судах. Однак, на думку багатьох експертів, потяг уже пішов.

 

Одразу скажу, що переможцем конкурсу стало ТОВ «Корсан». Заплативши 2,1 мільярда гривень за 18,3 відсотка акцій ЗАТ, «Корсан», по-перше, збільшило свою частку в статутному капіталі майже до 20 відсотків і частку основного акціонера НАК «Нафтогаз України» — по-друге. Пакет акцій останньої збільшився майже в 15 разів, до 648 мільйонів доларів США, за рахунок того, що капіталізація компанії в результаті цієї угоди зросла до 1,5 мільярда доларів США.

Нагадаю коротко, що татарська сторона контролювала «Укртатнафту» через Мінземмайна Татарстану (28,7 відсотка), «Татнефть» (8,61 відсотка), швейцарську AmRUZ Tradіng (8,34 відсотка) і американську Sea Group Іnternatіonal (9,96 відсотка) доти, поки навесні 2007 року Вищий господарський суд визнав купівлю цінних паперів офшорами неправомірною на тій підставі, що акції так і не було оплачено. За рішенням суду спірний пакет був спершу списаний на користь НАК «Нафтогаз України», а на початку цього року — «Укртатнафти». У травні Полтавський господарський суд зобов’язав ЗАТ продати спірний пакет, що й було зроблено 27 червня ц. р.

Зізнатися, всі ці місяці не полишала думка, що події, які відбувалися навколо цього спірного пакета акцій, так чи інакше режисуються самим «Нафтагазом України» і, звісно ж, не міноритарним акціонером, на руках у якого перебувало трохи більше одного відсотка цінних паперів. Про це свідчила й заявка НАК на участь у торгах за частку чи не найзначимішого активу — Кременчуцького нафтопереробного заводу. Здивування виникло тільки тоді, коли НАК так і не вдалося взяти участь у торгах через те, що вона не змогла внести заставу в 303 мільйони гривень. Ціну було піднято зі стартової (1,5 мільярда гривень). А претендента, який залишився в єдиному числі, це аж ніяк не збентежило. І що тепер?

НАК «Нафтогаз України» сьогодні аргументує тим, що капітал підприємства відповідно до установчих документів має бути розділений на паритетних засадах — непереконливо. Відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства», у разі повернення акцій, що мало місце, вони повинні бути продані на відкритих торгах, у яких пріоритетне право придбання мають акціонери. До того ж правовій ієрархії Закон стоїть вище за Указ Президента.

НАК зазначає, що рішення про продаж має приймати наглядова рада, а не правління — склад наглядової ради вже давно не відбиває інтересів компанії, а скликання акціонерних зборів, як відомо, блокували акціонери з «Татнефти». Це, поряд з іншими обставинами, змусило господарський суд Полтавської області дозволити проведення аукціону. І 

т.д. Можна зрозуміти нинішні фінансові труднощі НАК (торги збіглися з червневою проплатою імпортного газу), але не можна виправдати того, що сталося, — втрати можливості зосередити в руках держави всю владу на Кремечуцькому НПЗ. Адже мало хто сумнівається в тому, що від завантаження і злагодженої роботи цього підприємства багато в чому залежить стабільність на ринку нафтопродуктів. Досить того, що в момент проведення аукціону зросли роздрібні ціни на бензин. Утім, не все втрачено. За спірний пакет акцій ЗАТ «Укртатнафта» отримано рекордний виторг у 2,1 мільярда гривень, що може стати джерелом і істотної модернізації основних фондів, і завантаження підприємства сировиною. І потім, погодьтеся, це непогано, що на завод прийшов український інвестор.

 

Фото Віталія ДАНИЛЬЧЕНКА (УНИАН).