Улітку в Севастополі відпочивають скрізь. Віддають перевагу, звичайно, берегу моря. А де відпочинок буде для вас максимально безпечним? Міські МНСовці відповідь на це питання знають твердо — тільки в зонах відповідальності комунальної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби (КСАРС). Це пляжі «Кришталевий», «Пісковий», «Парк Перемоги», «Омега», «Учкуєвка», «Любимівка», «Кача» і в прибережних зонах Балаклави та дитячого санаторно-оздоровчого центру «Ласпі».
Тут чергують рятувальники, з допомогою гучного зв’язку вони попереджають про перетинання меж дозволеної для купання зони, вчать правил безпечної поведінки на воді. Утім, така турбота для відпочивальників у Севастополі давно не новина. Проте з початку року в адміністративних межах Севастополя зареєстровано тринадцять випадків загибелі людей у воді. Дві з цих пригод сталися з дітьми. Слабкою розрадою служить те, що рівно стільки само вдалося врятувати — тринадцять осіб, з яких двоє були неповнолітніми.
Найпоширеніша причина загибелі або травмування відпочиваючих під час купання — зловживання алкоголем, що спричиняє безрозсудні стрибки з обривів, пірсів, вишок, пірнання у невідомих місцях на «диких» пляжах і тому подібні «геройства».
Сумний рекорд з кількості пригод закріпився за верхнім ярусом пірса на міському пляжі «Парк Перемоги». Щороку тут калічать себе не тільки гості міста, а й севастопольці. Кілька днів тому тут стався випадок з 24-літнім хлопцем з Гагарінського району міста: наслідком необдуманого стрибка з пірса в море стало забиття шийного хребця. Та сама неділя мало не стала останньою у житті гостя міста з Бердичева, що на пляжі «Учкуєвка» ледве не потонув. Причина того, що сталося, — вживання спиртного в спеку.
Крім того, спекотна погода провокує у відпочивальників загострення хронічних хвороб: астми, епілепсії, проблем із серцем. Через довге перебування під палючим сонцем у незвичних до таких умов людей виникають непритомність, судоми. А про часті теплові і сонячні удари годі й казати.
За матеріалами прес-служби Головного управління МНС України у Севастополі публікацію підготував наш власкор у Севастополі Микола МАГДИЧ.