Міжнародний валютний фонд знизив прогноз інфляції для України в 2009 році з 16% до 13%. Щоправда, погіршив прогноз падіння ВВП з 8% до 14%, а показник дефіциту бюджету розширив з 4% до 6% ВВП. Про це на вчорашній прес-конференції повідомили Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу.
У результаті переговорів з МВФ, зазначила прем’єр, було відкориговано антикризову програму, яка виконуватиметься в рамках співпраці з фондом. «Ми розробили відкориговану антикризову програму, яка, з одного боку, є не дуже популярною для політиків, бо вона передбачає і скорочення видатків бюджету, і жорстке збалансування бюджету, і збалансування НАК «Нафтогаз», — підкреслила Юлія Тимошенко і пообіцяла, що найближчим часом парламент і уряд ухвалять необхідні рішення, щоб програма виконувалася.
За словами Пазарбазіолу, уряд та влада України взяли на себе зобов’язання «щоквартально коригувати тарифи на газ, щоб захистити вразливі верстви, на яких можуть позначитися такі зміни».
Крім того, місія МВФ в Україні рекомендуватиме Раді директорів (а засідання відбудеться через місяць) збільшити розмір третього траншу для нашої країни з 3,2 до 3,3 млрд. дол.
Джейла Пазарбазіолу також відзначила, що Україна за останній час досягла хороших результатів у зміцненні економіки, банківської системи, і МВФ підтримує децентралізацію бюджетів.