Ранкове засідання 10 червня
Учора в сесійній залі очікували розблокування трибуни. Оптимізму додав розданий журналістам проект постанови про зміни до календарного плану проведення 4-ї сесії шостого скликання. Ними передбачалося провести наступний тиждень у пленарному режимі.
Однак керівники фракцій на погоджувальній раді затримувалися. О пів на дванадцяту представники Партії регіонів згуртувалися навколо Олександра Єфремова просто біля трибуни на імпровізовану нараду. Напроти них у іншій частині зали, під куполом, тривали перемовини бютівців. Коли Іван Кириленко викликав своїх колег по фракції із залу, стало очевидно — засідання не буде.
Водночас в кулуарах Верховної Ради Олександр Єфремов прокоментував ситуацію так: «Наші колеги намагалися нас переконати, що народ України почекає, і головне зараз провести засідання з тих питань, які, на їхню думку, необхідні». За словами парламентарія, йдеться про законопроект про скасування депутатської недоторканності, який «катають уже кілька років поспіль», хоча ухвалити не можуть, навіть маючи підтримку Президента і більшості. Партія регіонів все ж таки наполягає на першочерговому збільшенні мінімальної зарплати та інших соціальних показників. Олександр Єфремов висловив переконання, що уряд Юлії Тимошенко до цього не готовий. Тож розглядати питання коаліція відмовляється. Таким чином, подальше проведення погоджувальної ради «стало безглуздим», — сказав Олександр Єфремов.
Він наголосив, що Партія регіонів налаштована на роботу протягом всього канікулярного періоду, поки колеги по парламенту не «дозріють». Політик поінформував, що ймовірна подальша робота триватиме у форматі позачергових засідань, які можна збирати або 150 підписами, або за бажанням трьох фракцій. «Якщо ми побачимо, що ситуація переходить у якесь надзвичайне русло, ми скористаємося своєю можливістю», — зауважив Олександр Єфремов. Однак ефективність такої праці залишається під знаком питання, оскільки політик не відхилив можливості подальшого блокування трибуни, якщо на позачергове засідання виноситимуть неузгоджені питання.
Представник БЮТ Андрій Кожем’якін поінформував, що на погоджувальній раді справді йшлося про те, щоб продовжити сесію на наступному тижні. Також планувалося в п’ятницю відкрити сесію, щоб зачитати депутатські запити і проголосувати як компроміс два закони — про прожитковий мінімум і скасування депутатської недоторканності. Однак Партії регіонів цього недостатньо. За словами бютівця, опоненти наполягають саме на результативному голосуванні за соціальний законопроект. Будь-які компроміси навіть не розглядаються. Уже наступного тижня, припустив Андрій Кожем’якін, можна очікувати позачергового засідання. Він скептично оцінив те, що Партія регіонів може також прийти на нього і заблокувати роботу, мовляв, починається період відпусток, тож блокування може стати «серйозним випробуванням для опозиції».
Таким чином, оскільки сесію не закрито, і опозиція, і коаліція можуть ініціювати позачергові засідання для розгляду питань, які кожен із них вважає невідкладними. «І опозиція, і коаліція по-своєму праві, — сказав у своєму виступі Голова Верховної Ради Володимир Литвин. — Але існує ще й правда».
Позиція глави парламенту, за його словами, протягом цього тижня полягала в тому, щоб у сесійній залі визначитися з нагальними питаннями. Володимир Литвин поінформував, що у Верховній Раді зареєстровано постанову, якою передбачається вимога до Кабміну вирахувати, на якій підставі має відбуватися визначення прожиткового мінімуму. За законом це можна робити не частіше, як один раз на п’ять років. Однак з 2000 року таких розрахунків не робили. Тож уряд до вересня мав би розібратися із цим питанням. Та і таку пропозицію на погоджувальній раді не підтримано. Не вдалося дійти бодай якоїсь згоди. Парламентарії не знайшли компромісу і вчора. Як сказав Володимир Литвин, Партія регіонів погодилася лише на те, щоб зняти блокування для закриття сесії. Це категорично відхилив Голова Верховної Ради. Бо тоді були б підстави для розмов, нібито Верховна Рада не хоче розглядати соціальний закон.
Такі дії парламентаріїв Володимир Литвин оцінив як спробу остаточно дискредитувати Верховну Раду і призвести до позачергових виборів. Глава парламенту звернувся до Президента, Прем’єр-міністра і представників політичних фракцій з пропозицією замість позачергових засідань провести спеціальне засідання Верховної Ради, аби можна було вислухати всіх, щоб вони розповіли, чим керуються у своїх діях. Це не вихід із ситуації, але публічна позиція необхідна, бо всі шляхи пошуку компромісу Голова Верховної Ради вже вичерпав. Він пропонує змінити закон про вибори Президента лише в частині скорочення терміну передвиборної кампанії, а також ухвалити закон про парламентські вибори за відкритими списками. Наступним кроком парламентарій бачить прийняття політичного рішення — проведення дострокових виборів і Президента, і Верховної Ради. Це болісний, але найкращий вихід із ситуації, наголосив Володимир Литвин.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.