Прокуратура Криму передала в суд кримінальні справи за фактом перевищення повноважень співробітниками спецпідрозділу кримського главку МВС «Беркут».

Нагадаємо: наприкінці лютого бійці «Беркуту» помилково штурмували садибу родини Хаїрових у селищі Мирне під Сімферополем, шукаючи злочинця, який утримував заручницю. У результаті штурму в руці 
58-річного Мустафи Хаїрова зірвалася світлошумова граната, коли той спробував її викинути. Кисть довелося ампутувати. Невдовзі 23 спецназівця понесли покарання, деякі навіть втратили роботу: двох звільнили із «Беркуту», п’ятьох — з посад.
Ще два міліцейські начальника можуть потрапити за грати після розгляду в суді кримінальної справи про вторгнення в будинок невинного: виконуючий обов’язки заступника керівника Сімферопольського райвідділу міліції та заступник командира полку «Беркут».
— Дії правоохоронців підпадають під статті Кримінального кодексу — перевищення службових повноважень, що призвели до тяжких наслідків, й караються позбавленням волі на термін до десяти років, — пояснила керівник прес-служби прокуратури автономії Наталія Бояркіна. На запитання, чому на лаву підсудних сядуть саме ці правоохоронці, у прокуратурі відповіли: слідством встановлено, що саме вони «безпосередньо приймали рішення».
До речі, після інциденту потерпілий від штурму пройшов уже три медичні комісії, але скрізь йому визначили каліцтво як побутову травму й загальне захворювання та визнали інвалідом другої групи терміном на один рік.
З такими висновками Хаїров категорично не згоден, адже від цього залежатимуть пільги та розмір грошової допомоги. Тому він звернеться в прокуратуру Криму з проханням створити спеціальну комісію, щоб експерти дали юридичне формулювання події, внаслідок якої він став інвалідом.