У Сумському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою завершено перший в його історії навчальний рік та розпочато набір першокурсників.
Учорашні хлопчаки з різних куточків області набули особливої виправки, нових знань, упевненості в собі та успішно завершили перший курс навчання. Як і понад сто років тому ці кадети складатимуть свого часу клятву на вірність Батьківщині, повторюючи подумки вишиті на прапорі закладу слова «Серце — дамі, душу — Богу, життя — Вітчизні, честь — нікому».
Пережити кадетському корпусу (сумчани називають ліцей саме так), заснованому наприкінці XІX століття успішним цукрозаводчиком та меценатом Іваном Харитоненком, довелося чимало. Особливо у 2007-му, коли було розформовано Військовий інститут ракетних військ і артилерії, а створення на його базі ліцею, попри рішення обласної ради, опинилося під загрозою. Надто багато виявилося бажаючих звести на базі інституту чи то палаци для новітньої бізнес-еліти, чи то закриті спортклуби...
...До «фінішу» дійшли не всі — п’ятьох зі 110 кадетів з тих чи інших причин відрахували.
Успішних кадетів чекає другий (і останній) рік навчання. А новачки, яких планують набрати в кількості 112 осіб, мають скласти іспити, пройти медогляд і психологічні тести. Для повноцінного функціонування ліцею, між іншим, потрібно зробити капітальний ремонт у другому «крилі» закладу. Керівництво сподівається на підтримку обласної ради, яка має виділити необхідні 297 тисяч бюджетних гривень на найближчій сесії.
Щоб у подальшому хлопці могли здобути вищу освіту та зробити успішну кар’єру у військових чи силових структурах, керівництво закладу налагодило співпрацю з сумськими вузами, військовими закладами Львова і Житомира.
Суми.