Учора активісти Київської міської організації Української народної партії та Українського православного братства святого апостола Андрія Первозваного пікетували російське посольство.
Перші, за словами прес-секретаря міської організації УНП Віктора Ткаченка, мали намір «нагадати товаріщу Путіну, що математика — це точна наука, а не гуманітарна.
І коли він говорить з президентом США про свої загарбницькі апетити в Україні, то має їх обґрунтовувати точними, а не брехливими даними про те, що тут буцімто проживають 17 мільйонів росіян. Насправді в Україні їх трохи більше семи мільйонів. До того ж будь-яка їхня кількість не означає, що Росія повинна мати підвищений інтерес до України. Крім того, у відповідь на провокаційну акцію московської влади, яка привітала український народ з річницею Полтавської битви, ми привітали російських дипломатів з ювілеєм Конотопської битви, в якій 350 років тому гетьман Іван Виговський до ноги розбив найбільше за всю історію військо московитів».
Інші пікетувальники критикували ставлення російської церкви до України і протестували проти майбутнього візиту до Києва патріарха Московського і всія Русі Кирила, якого організатори акції вважають «послом релігійної війни в Україні» та джерелом можливих спекуляцій напередодні президентських виборів. «Ми взяли гасло в Маяковського, — розповів голова братства Олександр Гудима. — «Товаріщ патріарх москаль, на Україну зуби не скаль». Православ’я зародилося в Києві, то чому ж Московська церква має вважатися матір’ю церкви Київської?» — обурюється він.
 
Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).