Успішні країни світу чітко визначилися із формою правління: або парламентська, або президентська. Це констатував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі Першого ділового телеканалу.
«Якщо подивитись на карту світу, то можна побачити, що або одна модель — або інша, звичайно, якщо не брати до уваги диктаторські режими чи конституційні монархії, які можна теж сміливо називати парламентськими республіками, то все решта — це чітко визначені або президентська, або парламентська, якщо це успішні країни, які довго мають цю модель», — сказав О. Лавринович.
Також він нагадав про світові традиції, коли партія—переможець парламентських виборів формує уряд і відповідає за нього. «Справа в тому, що в країнах, де вже є розвинута політична культура, є політичні традиції, партія—переможець парламентських виборів, незалежно від того, скільки вона набрала депутатських мандатів, формує уряд і несе відповідальність за нього», — підкреслив О. Лавринович. При цьому він зауважив, що натомість «в Україні ще дуже довго будуть думати про те, як вчинити, щоб знайти можливість перешкоджати переможцю».
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.