Учора в столиці активісти Громадської організації розвитку і хазяйнування (ГОРІХ) протестували проти введення в дію нових тарифів на житлово-комунальні послуги. Зі своїми питаннями «чим платити?» та і, власне, «за що?» учасники акції спробували звернутися до місцевих депутатів.
— Ми всі платимо, і кожен із нас помічає, що, незважаючи на зростання тарифів, якість тієї ж води чи каналізації не покращується. То за що ж платити, та ще й такі суми?
На підтвердження своїх слів члени ГОРІХу принесли до стін Київської міської державної адміністрації іржаву трубу — як символ якості комунальних послуг та незмінний атрибут більшості столичних квартир.
Свої вимоги щодо скасування нових тарифів ГОРІХівці оформили в листі-зверненні до столичного голови та місцевих депутатів. До цього ж додали і зібрані підписи простих киян. Увесь пакет документів передали до міської ради, щоб там про їх позицію дізналися. Щоправда, в тому, що можновладці їх звернення почули, учасники акції і так стовідсотково переконані. Проте відреагували народні обранці своєрідно: голосно ввімкнули трансляцію сесії Київради, а пізніше ще й паралельно почали крутити пісні пісень. Активісти ГОРІХу переконані: їх просто намагалися заглушити.
Із запізненням, але все ж таки відреагували на підвищення тарифів і в Кабінеті Міністрів України. Днями міністр економіки Богдан Данилишин повідомив, що під його керівництвом буде створено міжвідомчу комісію з перевірки обґрунтованості підняття цін. До останньої ввійдуть також представники Державної інспекції з контролю за цінами, державної житлово-комунальної інспекції, Головного контрольно-ревізійного управління та Антимонопольного комітету. Скільки доведеться чекати на їх рішення і яким воно буде, можна тільки гадати. А вже до кінця цього тижня всі кияни мають отримати квитанції на оплату житлово-комунальних послуг, нараховані вже за новими, підвищеними, тарифами. До слова, за даними Мінекономіки, у столиці тарифи зростуть більш ніж на 40 відсотків. Та будуть і ті, кого підвищення певною мірою обійде стороною. Адже понад півмільйона столичних мешканців отримають безготівкову адресну матеріальну допомогу, яка, за повідомленням прес-служби КМДА, має компенсувати малозабезпеченим киянам різницю в тарифах на послуги ЖКГ. Перелік категорій та умови оформлення цієї допомоги містяться на сайті КМДА.
Тим же, кому таке щастя не світить, час обдумати, як далі жити і чим платити. Як виявилося, прості кияни вже не раз над цим замислювалися і навіть знають кілька рецептів економії.
— Поставити лічильники на воду, — радить Геннадій Євгенович. — По-перше, платити будете тільки за себе, а не за якогось сусіду-водяника. Бо, принаймні, як мені пояснювали, при розрахунку береться середня кількість спожитої води на мешканця під’їзду. А по-друге, будете економити ресурси. Менше ми купатися не стали, та просто так увімкнену воду не залишаємо.
— Ще як тільки всі ці заворушення з підняттям цін почалися, — розповідає Ірина, економіст, — ми замінили всі звичайні лампочки на енергозбережні. Хоча вони дорожче коштують, та вистачає їх надовше. До того ж за електрику зараз ми платимо більш ніж на третину менше.
Ще варіанти — поставити лічильники також на газ і тепло, паралельно утеплити вікна та стіни.
Наразі ж кияни завмерли в чеканні. Вже у найближчому часі стане зрозуміло, чи є тарифи «економічно обґрунтованими», а головне — чи наші люди «платоспроможні», зважаючи на нові ціни на послуги ЖКГ, кризу та масові звільнення.
На знімку: громадська організація ГОРІХ провела акцію «За що ми платимо?». Її учасники пікетували сесію Київської міської ради. Вимога — скасувати рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Думка експерта
Директор Інституту економіки і прогнозування НАН України, академік Валерій Геєць прокоментував підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Києві «Голосу України»:
— Тарифи, природно, спробували завищити. Я думаю, у ході перевірки урядової комісії частину їх буде знижено. Так уже було раніше.
Це робиться, щоб залатати дірки в місцевому бюджеті. І робиться старим способом: максимально підвищити тарифи, будуть протестувати — трохи знизити, і одержати те, на що спочатку розраховували.
— Цей досвід може бути використаний і в інших регіонах?
— Звичайно. І від киян залежить, буде його поширено по Україні чи ні. Якщо столичні жителі переможуть у боротьбі за тарифи, то буде створено прецедент, як не допустити необґрунтованого підвищення на місцях.
— Які методи боротьби ефективні в цій ситуації?
— Думаю, вуличні мітинги вже малоефективні. Хоча в комплексі з іншими формами протесту теж можуть спрацювати. Зокрема, громадянам варто подавати в суд на місцеву владу. А вона повинна розуміти, що будь-які її дії, в тому числі підвищення житлово-комунальних тарифів, контролюються громадськістю.
Ольга ВІТЕР.