У рамках візиту доповідача Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Христоса Пургурідеса, який прибув до України для вивчення виконання рішень Європейського суду з прав людини, відбулася зустріч у Верховному Суді України. Під час зустрічі і було наголошено, що ПАРЄ занепокоєна тим, що в Україні не створено умов для забезпечення незалежності судової влади.
Зокрема, було констатовано, що надзвичайно негативною тенденцією є велика заполітизованість тих органів, від яких залежить обрання суддів, зокрема Вищої ради юстиції та Верховної Ради. Тому-то й можливі такі незрозумілі європейським фахівцям прецеденти, коли обрані з’їздом суддів України члени Вищої ради юстиції протягом тривалого часу чекали приведення до присяги у Верховній Раді. Доповідач Комітету ПАРЄ з юридичних питань та прав людини Христос Пургурідес повідомив, що, на думку європейських фахівців, є певні слабкі місця у процедурі призначення суддів в Україні, зокрема обрання професіональних суддів безстроково Верховною Радою. За умови надмірної заполітизованості всіх процесів, що спостерігається нині в Україні, такий порядок обрання також може мати політичний характер, і це згубно позначається на незалежності судової влади загалом.
Водночас представники ПАРЄ висловили стурбованість зростанням кількості звернень громадян України та юридичних осіб до Європейського суду з прав людини зі скаргами на порушення розумних строків розгляду судових справ і закликали Верховний Суд України приділити більшу увагу цій проблемі.
Українська сторона зазначила, що вже переглянуто судові рішення в більш як десяти справах, у зв’язку з констатацією в рішеннях Європейського суду порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (таке рішення є підставою для перегляду «українського» за винятковими обставинами). Також у постановах пленуму Верховного Суду України судам даються роз’яснення щодо застосування конвенції та практики Європейського суду. А однією з причин, що істотно впливає на незалежність судової влади, було названо катастрофічне недофінансування судової системи.