— Слідчі, які розслідують справу про отруєння Віктора Ющенка, займаються не виконанням передбачених статтею 2 Кримінально-процесуального кодексу України обов’язків, а збором інформації і компрометуючих матеріалів стосовно деяких політиків та високопосадовців, в тому числі й стосовно деяких керівників Генпрокуратури, — таку заяву під час вчорашньої прес-конференції зробив Володимир Сівкович — голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин отруєння кандидата на пост Президента В. Ющенка та з’ясування причин і виявлення осіб, винних у зволіканні з розслідуванням кримінальної справи і передачею матеріалів до суду.
За його словами, це стало можливим внаслідок відсутності передбаченого статтею 25 КПК України та Законом «Про прокуратуру» прокурорського нагляду за роботою групи слідчих Генпрокуратури під керівництвом Галини Климович. Зокрема, комісії стало відомо про грубі порушення слідчим Г. Климович норми Конституції, яка гарантує кожному таємницю телефонних розмов, а тимчасове обмеження цього конституційного права може здійснюватися лише на основі рішення суду та лише стосовно підозрюваних або обвинувачених. Проте, незважаючи на це, комісії від операторів стільникового зв’язку стало відомо, що ними тільки на запити Г. Климович надано інформацію стосовно трафіка з’єднань близько 18 тисяч абонентських номерів, серед яких — телефонні номери Юлії Тимошенко та Віри Ульянченко. У зв’язку з цим у членів комісії складається враження, що справжня мета проведення досудового слідства у справі — не отримання інформації, яка має доказове значення, а елементарний збір інформації стосовно політичних діячів, яка може бути використана як засіб шантажу напередодні президентських виборів.
В. Сівкович також зазначив, що представники Генпрокуратури, прагнучи приховати справжній хід досудового слідства у кримінальній справі про отруєння Ющенка, надають тимчасовій слідчій комісії формальні відписки або ж залишають її запити без відповіді. Для прикладу, комісія протягом трьох місяців не може отримати відповіді на ключове питання — чи є докази про зумисне отруєння В. Ющенка. Однак у відповідях Генпрокуратури лише зазначається, що факт отруєння встановлено, і жодного слова про те, чи мало місце зумисне отруєння, тобто факт злочину. Так само більшість повідомлень комісії про грубі порушення слідчим Г. Климович вимог законодавства під час проводження окремих слідчих дій залишалися без належного реагування з боку Генпрокуратури. А після того, наголошує В. Сівкович, як заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін прибув на засідання тимчасової слідчої комісії та дав їй свої пояснення, його було відсторонено від керування Головним управлінням з розслідування особливо важливих справ. Виходячи з цього, голова ТСК В. Сівкович повідомив, що направив до Генпрокурора Олександра Медведька листа, в якому пропонує дати відповідь на запитання: на якій підставі заступника Генпрокурора Р. Кузьміна відсторонено від керування ГУ з розслідування особливо важливих справ та чи відсторонено іншого заступника прокурора М. Голомшу від здійснення нагляду за розслідуванням кримінальної справи про отруєння Ющенка; що заважає вжити відповідних заходів до слідчих та інших працівників Генпрокуратури, які порушують конституційні права громадян тощо. Окрім того, комісія закликає Генпрокурора провести перевірку незаконних дій Г. Климович з наступним порушенням стосовно неї кримінальної справи та обранням запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. В. Сівкович зазначив, що в разі неналежного реагування на цей лист у парламенті буде поставлено питання про заслуховування звіту Генпрокурора, що може потягти за собою його відставку.