Учора Конституційний Суд України (КС) оприлюднив рішення, яким визнав такими, що не відповідають Конституції, положення частин першої та другої ст. 6 Закону України «Про Конституційний Суд України». Ці положення передбачали проведення Президентом консультації з Прем’єр-міністром України та міністром юстиції України щодо кандидатур на посади суддів Конституційного Суду України, а також вимоги скріплення указу Президента про призначення на посаду судді КС підписами Прем’єр-міністра та міністра юстиції.
Зокрема, КС виходив з того, що питання призначення третини складу Конституційного Суду за Основним Законом України належить до повноважень Президента. У Конституції не обумовлюється реалізація Президентом цього конституційного повноваження шляхом проведення консультацій. Як випливає з пункту 31 частини першої статті 106 Конституції України, в якому передбачено здійснення Президентом й інших, крім перелічених у цій статті, повноважень, визначених Конституцією, не можуть встановлюватися законами України будь-які повноваження глави держави, за винятком тих, що визначені Конституцією, як і певні обмеження цих повноважень, оскільки вони також повинні закріплюватися безпосередньо Конституцією.
Також КС визнав неконституційним Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Конституційного Суду України, особливостей провадження у справах за конституційними зверненнями та недопущення зловживань правом на конституційне подання» від 19 березня 2009 року у зв’язку з порушенням встановленої Конституцією процедури набрання ним чинності.