У публікації за 17.06.09 р. «Чи припинять тютюнові фабрики постачання сигарет контрабандистам?» народний депутат України Олег Ляшко дуже вчасно зачепив таку важливу та гостру тему, як нелегальний обіг тютюнових виробів.
Останнім часом масштаби контрабанди сигарет, у тому числі в Україну, а також випадки виробництва контрафактної (підробленої) продукції сягнули такого рівня, що звернули на себе особливу увагу Президента України. 4 червня  В. Ющенко провів спеціальну нараду з правоохоронними та контролюючими органами стосовно активізації боротьби з контрабандою та тіньовою економікою.
За інформацією українських ЗМІ, Україна є потужним виробником контрафактних сигарет відомих марок, які належать легальним виробникам тютюнових виробів. Падіння доходів та купівельної спроможності населення, а також зростання ставок акцизного збору і, як наслідок, цін на сигарети стимулюють виробників підробленої продукції нарощувати об’єми виробництва і займатися не тільки експортом контрафакту, а й насичувати ним вітчизняний ринок.
Більше того, внаслідок девальвації гривні підвищення ставок акцизного збору не дає змоги запобігти відтоку продукції до країн ЄС (про що свідчать численні перелічені у статті приклади вилучення нелегальних сигарет у квітні—червні, тобто вже після неодноразового підвищення акцизу), а на додаток сприяє появі економічного стимулу для широкомасштабної контрабанди в Україну із сусідніх держав.
Про тенденцію нарощування обсягів нелегального виробництва та обігу тютюнових виробів свідчать останні повідомлення від правоохоронних органів (СБУ та Податкової міліції) про випадки викриття масштабних нелегальних виробництв сигарет та зростання кількості затримань контрабанди та підробок.
Незаконне виробництво та обіг тютюнових виробів підриває основи економіки й надходження до бюджету і в Україні, і в сусідніх державах, куди перетікає нелегальний продукт; негативно позначається на легальних виробниках, завдаючи шкоди їхньому бізнесу і репутації брендів; на дистриб’юторах, роздрібній торгівлі та споживачах.
Компанія «Філіп Морріс Україна», яка входить до складу «Філіп Морріс Інтернешнл Інк.», є одним із найбільших платників податків та інвесторів в Україні. ФМУ вважає проблему незаконної торгівлі тютюновими виробами дуже серйозною і займає активну позицію в боротьбі з нею. Для цього у структурі компанії створено відділ захисту торговельних марок, основним завданням якого є постійна робота з митними та правоохоронними органами щодо подолання проблеми незаконної торгівлі тютюновими виробами. У липні 2004 року компанією «Філіп Морріс Інтернешнл» було підписано десятирічну угоду з Європейським Союзом щодо боротьби з підробкою та контрабандою сигарет.
У своїй статті пан Ляшко пропонує декілька кроків, спрямованих на подолання незаконного обігу сигарет. Зокрема, провести дослідження зразків конфіскованих продуктів, щоб встановити, чи вони були вироблені на фабриці в Харкові і, якщо так, виявити, кому їх продали; передати інформацію для розслідування відповідним органам; «припинити продавати свої сигарети тим фірмам, які перепродують їх контрабандистам, та співпрацювати лише з тими, хто має щонайменше річний досвід оптової торгівлі сигаретами і не помічений в перепродажу сигарет контрабандистам».
З нашої точки зору, запропонований підхід сприятиме досягненню позитивних результатів у боротьбі з незаконним обігом тютюнових виробів. Насправді «Філіп Морріс Україна» вже працює в напрямах, запропонованих у статті пана Ляшка та робить усе можливе для ліквідації цієї проблеми. І ми переконані, що це неможливо без об’єднання зусиль виробників і державних структур, тож всіляко підтримуємо співробітництво з відповідними правоохоронними та митними органами.
Хочемо звернути увагу на конкретні заходи, яких вживає «Філіп Морріс Україна» для викорінення проблеми незаконного виробництва та обігу тютюнових виробів.
Для захисту своїх прав інтелектуальної власності «Філіп Морріс Інтернешнл Інк.» зареєструвала торговельні марки Parlіament, Marlboro, L&M, Chesterfіeld, Bond Street, NEXT у Митному реєстрі об’єктів інтелектуальної власності. Це означає, що ми очікуємо інформацію про всі випадки затримання сигарет, позначених цими торговельними марками, та зразки затриманої продукції.
У разі, коли Держмитслужба України інформує нас про припинення незаконного переміщення сигарет, позначених торговельними марками «Філіп Морріс Інтернешнл Інк.», через митний кордон України і надає зразки затриманої продукції та згоду на огляд затриманої партії, спеціалісти компанії проводять відповідний технічний аналіз та процедури з метою подальшого інформування митних органів про те, чи є затримані сигарети підробленими чи оригінальними. Якщо сигарети є оригінальними, ми надаємо Держмитслужбі та відповідним слідчим органам інформацію про місце і дату виробництва, а також про покупців цієї продукції для подальшого розслідування. Ми переконані, що така інформація є корисною для слідства. Розуміючи, що правоохоронні органи не можуть розкривати, в який спосіб ця інформація використовується, ми все-таки вважаємо, що правовласники, права яких були порушені, мають бути поінформовані про загальні результати проведених слідчих дій.
У публікації зазначається, що в Україні за останні два місяці було конфісковано 14 мільйонів сигарет виробництва «Філіп Морріс Україна». Нас було повідомлено про декілька випадків. Із 14 мільйонів затриманих сигарет наші експерти проінспектували 12 мільйонів, провівши експертизу довільно відібраних зразків. За результатами експертизи встановлено, що 6 мільйонів штук сигарет виявилися підробленою продукцією. До того ж є дані, що контрафакт вироблявся на території України, можливо, на нещодавно викритих СБУ та Податковою міліцією нелегальних виробництвах.
У нас є серйозні підстави вважати, що було вилучено оригінальні сигарети нашої компанії, які скуповувалися через роздрібну торгівлю маленькими обсягами (пачками та блоками) та консолідувалися протягом тривалого часу для незаконного вивезення з України та перепродажу в країнах Європейського Союзу.
За рештою випадків нами проводиться внутрішнє розслідування з метою виявлення причин переходу сигарет, вироблених нашою компанією винятково для реалізації на ринку України, в нелегальні канали дистрибуції.
«Філіп Морріс Україна» активно співпрацює із представниками оптової та роздрібної торгівлі з метою запобігання будь-яким формам нелегальної торгівлі тютюновими виробами. В компанії існують жорсткі контрактні вимоги до прямих клієнтів. Наші клієнти зобов’язані дотримуватися спеціальних процедур, згідно з якими відбувається збір інформації про торговельних партнерів, перевірка та затвердження нових клієнтів, моніторинг попиту на ринку, інформаційні сесії для клієнтів та організація ведення обліку товару. Всі наші клієнти мають багаторічний досвід роботи на ринку та діючі оптові ліцензії.
«Філіп Морріс Україна» також впровадила систему відстеження продукції каналами дистрибуції на території України, що дає можливість контролювати переміщення усього об’єму сигарет виробництва компанії. Уже сьогодні здійснюється стовідсоткове сканування всього обсягу продукції, яка відвантажується від виробника та надходить на склади клієнтів. Уся відсканована інформація разом із даними про обсяги проданої продукції акумулюється в компанії для подальшого аналізу та використання.
Проте наші можливості не безмежні, адже структура ринку тютюнових виробів має ще декілька рівнів, через які продукт проходить після того, як він був проданий нашим прямим клієнтам, та до того, як він досягне кінцевого споживача. Тому, незважаючи на всі заходи, яких вживає «Філіп Морріс Україна», ми не можемо розв’язати проблему незаконного обігу сигарет самостійно. Тож надзвичайно важливі ефективна діяльність правоохоронних органів й особлива увага з боку керівництва держави. І ми продовжуватимемо наше співробітництво з державою, партнерами по бізнесу та іншими організаціями, які поділяють наші погляди стосовно боротьби із незаконним виробництвом та торгівлею тютюновими виробами.