Найвдалішою і професійно проведеною операцією вважається та, котра пройшла без жодного пострілу
Головний антитерористичний спецпідрозділ України «Альфа», що є Центром спеціальних операцій, боротьби з тероризмом і захисту учасників кримінального судочинства Служби безпеки, відзначає своє 15-річчя.
Обов’язки доволі специфічні
За роки існування спецпідрозділу співробітниками луганської «Альфи» проведено більш як 600 заходів. Усі вони по-своєму унікальні та екстремальні. Одні потребували тонкого стратегічного розрахунку, нестандартних рішень, інші — бійцівських якостей і спеціальних навичок, якими володіють тільки співробітники антитерористичних спецпідрозділів. Найвдалішою і професійно спрацьованою операцією, на думку начальника відділу Центру спеціальних операцій «А» в Управлінні СБУ в Луганській області Сергія Соловйова, вважається та, котра пройшла без жодного пострілу.
— Навіть маючи відповідні повноваження, під час проведення спецоперацій ми намагаємося зброю не застосовувати. Тому кожен захід ретельно планується, все зважується, прораховується, вивчається. Щоправда, іноді доводиться приймати миттєві рішення. Наприклад, свого часу ми затримували в Луганську злочинну групу з 18 осіб. Усе це відбувалося на ринку. Основну частину групи швидко «взяли» і відвезли, але тут стало відомо, що з хвилини на хвилину має під’їхати організатор угруповання. Відсутність дружбанів на звичній «точці» могла викликати у лідера підозри, і він утік би. Щоб зупинити автомобіль, наш співробітник, удавши п’яного, «спіткнувся» і впав прямо перед колесами. Зловмисник загальмував, і цієї миті його витягли із салону. Разом з лідером затримали ще двох учасників групи. А якби вчинили інакше... Довелося б блокувати машину, влаштовувати широкомасштабне дійство. Багатолюдний ринок для цього не краще місце.
Багато операцій, певна річ, залишаються за кадром і не підлягають розголосу, оскільки обов’язки, покладені на «Альфу», доволі специфічні. Передусім йдеться про запобігання терактам, злочинам, які мають насильницький характер, що створюють загрозу національним інтересам України, та іншим злочинам, розслідування яких належить тільки до компетенції Служби безпеки. І все-таки про деякі операції Сергій Соловйов розповів.
Співробітникам Управління СБУ в Луганській області стало відомо, що група вихідців із Закавказзя шукала у нашому регіоні покупців на партію телуру. Цей реагент використовується у скляній і металургійної промисловості, але його вільний оборот заборонений. Телур отруйний і за ступенем небезпеки для організму людини прирівнюється до ртуті і миш’яку. Зрозуміло, що законним шляхом добути його продавці не могли. Для реалізації телуру в Луганську продавці визначили ціну у 800 доларів США за 1 кг і для його передачі вибрали підходящу для таємної угоди місцину на околиці міста.
У домовлений час гості із сонячної республіки під’їхали до житлового будинку на околиці Луганська і почали чекати покупців. Ті трохи запізнювалися, але ні міліції, ні небажаних свідків навколо не було. Щоправда, трохи віддалік, на протилежному боці дороги, припаркувалася весільна машина, з якої вивалила компанія напідпитку. Але ці люди небезпеки не являли, оскільки були зайняті звичайними весільними справами — співали пісні, сміялися, розливали шампанське і кричали «Гірко!» Незабаром на місце зустрічі прибули покупці телуру. Однак у момент передачі заповітних тисяч доларів від веселої компанії відійшли наречений із друзями — і на руках збувальників отруйної речовини замкнулися наручники. Телур, до речі, був розфасований у звичайні скляні банки з капроновими кришками. Якби хтось із продавців чи учасників операції з необережності розбив банку і частки дрібного порошку потрапили б у дихальні шляхи, результат міг бути найгіршим. Але бійці «Альфи» спрацювали професійно.
Відповідають за людське життя
Застосовувати свої знання й уміння на практиці співробітникам «Альфи» доводиться досить часто — така у них робота. У їхньому активі численні операції зі знешкодження злочинних формувань контрабандної і насильницької спрямованості, угруповань, які спеціалізуються на великомасштабних розкраданнях на промислових об’єктах Луганщини, наркоділків. Співробітники «Альфи» не раз брали участь у спеціальних заходах зі знешкодження озброєних злочинців і гарантування безпеки осіб, що їх охороняли, у тому числі, вищих посадових осіб держави під час їхнього перебування на Луганщині. Найпідготовленіші співробітники залучалися до охорони перших осіб іноземних держав і міжнародних діячів, які перебували в Україні. Спецпідрозділ «А» входить до складу штурмового загону, що його задіюють для проведення антитерористичних заходів Координаційною групою Антитерористичного центру при СБУ.
Критерії добору
З десяти кандидатів у підрозділ «А» зараховують одного-двох. Тут служать справжні професіонали, майстри і кандидати в майстри спорту, відмінні стрілки. Свою майстерність вони удосконалюють постійно, шліфуючи навички до автоматизму.
Робота, що складається з таких буднів, вимагає не тільки міцних мускулів, а й особливих особистісних якостей — витримки, дисципліни, вміння діяти у команді, здатності вчасно підставити плече товаришу. А крім того, терпіння і такту. Ці якості абсолютно необхідні під час виконання «Альфою» функцій з охорони учасників кримінального судочинства. Адже у цьому разі бійцям довіряється турбота про збереження людського життя. Кілька років тому «альфовцям» довелося вдень і вночі охороняти свідка у кримінальної справі, що дав слідству дуже цінні показання про незаконне повернення ПДВ, що дали успішно довести до суду справу про фінансові махінації на сотні мільйонів гривень. Відповідно до Закону України «Про забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства», «Альфа» охороняє свідків, потерпілих, обвинувачуваних і т. д., тобто осіб, які у тій чи іншій якості беруть участь у слідстві і судочинстві у кримінальних справах, а також членів їх родин, якщо їхньому життю загрожує реальна небезпека. Але бувають і курйозні ситуації.
— Якось довелось охороняти жінку-слідчого, яка вела резонансну кримінальну справу, — розповідає Соловйов. — Їй погрожували, і навіть підірвали біля її будинку автомобіль. Охороняли її достатньо довго. Настало літо, і слідчий, взявши належну відпустку, поїхала на море. Довелося «відпочивати» разом з нею і нашим співробітникам. На пляж вони приходили під виглядом відпочивальників, зі зброєю у рушниках. У море заходили тільки в тому разі, коли купалася жінка, що її охороняли. Одне слово, у неї відпустка —у нас трудові будні...
Трапляються і такі ситуації, коли з усього арсеналу професійних навичок найдієвішим виявляється кмітливість і пильне око. Один із таких випадків пов’язаний із затриманням активного учасника злочинної групи, яка займалася розкраданням вугілля і відмиванням грошей. Вийти на слід зловмисника довго не вдавалося. Нарешті оперативники одержали інформацію про те, що особа, що її розшукують, ховається у... себе дома. Там зловмисника шукали кілька годин і таки знайшли. Його видала головка цвяха у підлозі, забитого, як помітив один зі співробітників СБУ, не на своєму місці. Правопорушник, скорчившись, сидів під підлогою. Там само знаходилися ящики з різноманітним добром, нажитим «непосильною працею», яке, як він правильно гадав, у нього могли конфіскувати...
Юлія ЄРЕМЕНКО, керівник прес-служби Управління СБУ в Луганській області.
Алла АНТІПОВА, власкор «Голосу України».
Луганськ.