Два соціальні центри — «Надія» та «Довголіття», що в Кам’янці-Подільському, найімовірніше, об’єднають в один. Обидва були гордістю міста, бо далеко не всюди в соціального захисту є така велика база для надання послуг населенню. Причиною об’єднання є не так криза, як намагання господарювати ефективно та економно, а також створити єдиний сучасний комплекс соціальних послуг.
Сьогодні в «Надії», що облаштована на території колишнього дитсадка, цілодобово мешкають люди похилого віку, які потребують постійного догляду. Тут є перукарня, побутові майстерні, звідси соціальні працівники двічі на тиждень вирушають до підопічних, яким надають послуги вдома.
«Довголіття» має денний стаціонар та реабілітаційний центр. Свого часу в цьому багатоповерховому приміщенні розташовувалася заводська поліклініка. Місту роками доводиться в опалювальний період марно обігрівати вільні поверхи. Окрім того, в Кам’янці гостро бракує дитсадків, і влада в цей непростий час змушена навіть купувати та добудовувати нові дошкільні заклади. Тож якщо «Надія» займе вільні поверхи, які має «Довголіття», виграють усі — і старі і малі. Зекономивши кошти громади, влада зможе на базі єдиного центру соціальних послуг відкрити й хоспіс, про що вже давно говорять. А в звільненому приміщенні можна буде знову облаштувати дитсадок.
Подаруйте ідею Кам’янцю!
Як краще презентувати старовинний Кам’янець-Подільський на міжнародній виставці, що відбудеться 2010 року в Шанхаї? Місто має стати учасником цієї престижної експозиції, яку відвідують мільйони людей. Очікується, що воно може бути представлене в українському павільйоні як окремий об’єкт. Тож кам’янчани вже зараз узялися за розробку власного інформаційного стенду. «Навіть якби не ішлося про Шанхай, такий інформаційний стенд, що передбачає представлення Кам’янця-Подільського у різних країнах на туристичних, інвестиційних, промислових та інших виставках, дуже потрібен», — зазначив міський голова Анатолій Нестерук. До участі у його фінансуванні залучать усіх небайдужих підприємців, промисловців, вислухають усіх, хто запропонує свої ідеї.
Віра ШПИЛЬОВА.
Борги в зарплаті знову зросли
Хмельницькому не вдається ліквідувати борги із заробітної плати, навіть незважаючи на те, що кількість підприємств-боржників вдалося зменшити майже на півсотні. На початок липня борги знову зросли на півмільйона гривень, і загальна сума їх сягнула близько чотирьох мільйонів. Головною причиною заборгованості на підприємствах, зокрема в будівельній галузі, стала нестача оборотних коштів, спричинена банківською кризою. Нормальному розвитку інших галузей заважає затишшя на ринках збуту виробленої продукції та послуг, несвоєчасні розрахунки за виконані роботи.
Ірина КОЗАК.