Учора заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко перебував з робочою поїздкою у Запорізькій області.
За повідомленням прес-служби Верховної Ради, він відвідав Національний заповідник — «Острів Хортиця», де взяв участь у «Січовій толоці» та презентував акцію «Відродимо Запорізьку Січ», мета якої — допомогти у завершенні будівництва історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» на території заповідника «Хортиця». Його урочисте відкриття має відбутися на Покрову, 14 жовтня 2009 року, у День українського козацтва.
Відкриваючи «Січову толоку», М. Томенко висловив задоволення стартом кампанії зі збору коштів на закінчення будівництва комплексу «Запорізька Січ». За його словами, нині вирішено два основні завдання цієї кампанії. По-перше, відновилися раніше зупинені роботи у заповіднику, а, по-друге, суспільство, зокрема молодь, активно включилися в цю акцію. Він повідомив, що станом на 7 липня уже зібрано майже 250 тисяч гривень, у тому числі було надіслано більш як 2000 смс та отримано близько 500 дзвінків на підтримку акції. М. Томенко зазначив, що разом з відкриттям «Запорізької Січі» буде створено сучасний козацький реєстр, до якого потраплять найактивніші учасники акції.
Ініціатор акції «Відродимо Запорізьку Січ» також зазначив, що вчорашня «Січова толока», під час якої волонтери на громадських засадах беруть участь у будівництві, теж є добрим інструментом активізації роботи. «Я переконаний, що такий підхід, коли громадськість взяла на себе відповідальність за незавершене державне будівництво, виявиться успішним, і 14 жовтня комплекс «Запорізька Січ» буде відкритий. І я думаю, що згодом цей принцип можна буде використовувати по відношенню до інших об’єктів історико-культурної спадщини», — сказав М. Томенко.