Голова депутатської фракції Блоку Литвина у Верховній Раді Ігор ШАРОВ вважає скорочення державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах «помилковим кроком».
«Конституція гарантує безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах, — нагадав Ігор Шаров, — тому той факт, що цього року порівняно з минулим зменшилася кількість випускників шкіл, а також кількість зареєстрованих для проходження тестування, мав би, навпаки, стимулювати уряд не скорочувати держзамовлення, а зробити вищу освіту більш доступною для юних громадян України, залишивши рівень держзамовлення хоча б у межах показників минулого року».
Також лідер депутатської фракції Блоку Литвина висловив подив з приводу «оптимістичного» повідомлення чиновників Міносвіти про те, що зменшення держзамовлення передбачено лише на один рік, а тому скорочення викладачів не відбудеться. «Один рік — це не один день, — зазначив народний депутат, — і зменшення обсягів роботи, безумовно, потягне за собою зменшення зарплатні для певних категорій викладачів».

Ігор Шаров нагадав, що Президент України Віктор Ющенко мав намір ініціювати під час перегляду держбюджету-2009 збільшення коштів, які забезпечуватимуть державне замовлення у середній спеціальній та вищій школі. «Президент стверджував, що за три роки рівень держзамовлення в галузі освіти було доведено до 54 відсотків, — заявив політик. — У Міністерстві освіти і науки мали б звернути на це увагу, коли ухвалювали рішення про скорочення державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах».