Сьогодні ми поговоримо про другий етап оскарження рішення, який можливо спробувати, якщо апеляція не виправдала, покладені на неї надії.
Отже, в касаційному порядку до Верховного Суду можна оскаржити:
1) рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, рішення і ухвали апеляційного суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду;
2) ухвали суду першої інстанції, вказані у ЦПК, після їх перегляду в апеляційному порядку і ухвали апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.
Однак, зверніть увагу — підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права. Під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевірятиме в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими. Перевіряє суд законність судових рішень лише в межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції.
Подати касаційну скаргу можна протягом двох місяців з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду, тобто по суті з моменту його проголошення. Однак, якщо строк буде пропущено, але суддя визнає причини пропуску поважними, то строк за вашою заявою може бути поновлено. Подається скарга безпосередньо до суду касаційної інстанції.
Форма скарги
Касаційна скарга подається у письмовій формі й повинна містити:
1) найменування суду, до якого подається скарга;
2) ім’я (найменування) особи, яка подає скаргу, її місце проживання або місцезнаходження;
3) ім’я (найменування) осіб, які беруть участь у справі, їхнє місце проживання або місцезнаходження;
4) рішення (ухвала), що оскаржується;
5) в чому полягає неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права;
6) клопотання особи, яка подає скаргу;
7) перелік письмових матеріалів, що додаються до скарги.
Підписує скаргу особа, яка її подає, або представник (додає до скарги довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника). Також додаються копії скарги та доданих до неї матеріалів відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі, а також копії оскаржуваних рішень (ухвал) судів першої та апеляційної інстанцій.
Одержавши касаційну скаргу, суддя-доповідач протягом десяти днів вирішує питання про відкриття провадження (постановляє відповідну ухвалу), витребовує справу, надсилає копії касаційної скарги та доданих до неї матеріалів особам, які беруть участь у справі, й установлює строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на касаційну скаргу. За наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суддя-доповідач у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду.
При цьому суддя-доповідач може відмовити у відкритті провадження, якщо:
1) справа не підлягає касаційному розгляду в порядку цивільного судочинства;
2) справа не переглядалася в апеляційному порядку;
3) є ухвала про закриття касаційного провадження у зв’язку з відмовою цієї особи від касаційної скарги на це саме рішення чи ухвалу;
4) є ухвала про відхилення касаційної скарги цієї особи або про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою цієї особи на це саме рішення чи ухвалу;
5) касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.
Особи, які беруть участь у справі, мають право приєднатися до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. Заява про приєднання до касаційної скарги може бути подана протягом десяти днів від дня одержання копії касаційної скарги. За подання такої заяви судовий збір не сплачується.
Касаційну скаргу можна доповнити чи змінити її протягом строку на касаційне оскарження або відкликати до початку розгляду справи в суді касаційної інстанції.
Також особа, яка подала касаційну скаргу, має право відмовитися від неї до закінчення касаційного провадження. Однак зверніть увагу, що в разі закриття касаційного провадження у зв’язку з відмовою від касаційної скарги повторне оскарження цих рішень, ухвал цією особою не допускається.
Підготовка і розгляд справи
Після отримання справи суддя-доповідач протягом десяти днів готує доповідь, у якій викладає обставини, необхідні для ухвалення рішення суду касаційної інстанції, з’ясовує питання про склад осіб, які беруть участь у справі.
За наслідками розгляду скарги на ухвалу суд має право:
1) постановити ухвалу про відхилення касаційної скарги і залишення ухвали без змін;
2) скасувати ухвалу і передати питання на розгляд суду першої або апеляційної інстанції;
3) змінити або скасувати ухвалу і вирішити питання по суті;
4) скасувати ухвалу і залишити в силі ухвалу, що була помилково скасована апеляційним судом.
Рішення і ухвала суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення. Також з моменту оголошення рішення або ухвали судом касаційної інстанції скасовані рішення та ухвали суду першої або апеляційної інстанції втрачають законну силу.