Доїльні зали європейського зразка, що забезпечить дотримання високих вимог стосовно чистоти молока, створюють на Рівненщині. 
На фермі фермерського господарства імені Т. Шевченка в селі Копитків Здолбунівського району такий комп’ютеризований доїльний зал облаштовують за кошти міжнародного гранту. Його у сумі 590 тисяч євро селянам допомогла вибороти агенція «Інвест-Рівне».
— Цей комплекс будується за аналогією з тими, що вже є у трьох господарствах області, — розповідає заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Рівненської ОДА Микола Петрук. — Вони займаються великотоварним виробництвом молока і орієнтовані на переробні заводи, які купують сировину лише високої якості без найменшого бактеріального забруднення.
Схожа система, що унеможливлює контакт продукції з людиною і зовнішнім середовищем, а відтак забезпечує ідеальну чистоту молока під час транспортування його від корови трубопроводами до пункту збору, вже діє у приватному підприємстві «Хлібороб» цього само Здолбунівського району. Тут у спеціальних кабінах, куди по черзі заходить худоба, один оператор за допомогою комп’ютеризованого обладнання може видоїти за годину двісті корів. Апаратура визначає рівень жирності молока, вміст білка, кислотність, інші споживчі якості, знімає бактеріологічні дані. Загалом комп’ютер тут виконує дев’ятнадцять контрольно-вимірювальних операцій.
Такі цехи незабаром введуть у дію ще у двох аграрних структурах області. Заохоченням до цього може стати те, що згідно з державною програмою сприяння технічній модернізації бази тваринницької галузі тим, хто витратить на це власні кошти, будуть надані часткові компенсації.
Віктор ДЕНИСЮК, Олександра ЮРКОВА.