У селах Єлінської сільради живуть переважно пенсіонери. Безуглівка, Мостки, Млинок оточені лісами, віддалені на кілька кілометрів від Єліного. Ці населені пункти за останні два десятиріччя дуже обезлюдніли. Закрилися тут магазини. Нині в чотирьох селах проживає всього лиш 328 душ.
Добре, якщо отримуєш пенсію і маєш як її потратити. Інша річ, коли хліб, пральний порошок, цукор, борошно треба десь діставати за 4—7 кілометрів...
Як самостійно в Єліне добратися 96-річній Ганні Гончаренко із Мостків? Або іншим 70—80-річним мешканцям найвіддаленіших прикордонних пунктів?
Проблему цю зняли депутати Єлінської сільради подружжя Марини та Леоніда Морозів.
Коли в Єліне розпалося сільгосппідприємство, молоді спеціалісти вирішили відкрити магазинчик «Теремок». Він і сьогодні нагадує зовні гараж при дорозі. Колишня бухгалтер Марина та агроном Леонід піднатужилися зі здачею молока, телят, картоплі — та й склалися на тракторець, машину. Остання й курсує тепер віддаленими селами.
— Це наші справжні рятівники, — каже 77-річна Мотря Михайлівна Безборода з Безуглівки. — Хлібець нам привозять, олію, сірники, крупи, все, що замовимо. Дай їм Бог здоров’я!
Хоч заметіль, хоч дощ — підприємці везуть у села за графіком товари першої необхідності.
— Це було 24 березня, — згадує Марина Мороз. — Везли ми хліб у Мостки, де живе 12 осіб. І ось за кілометр від села машина забуксувала в калюжі. І так, і сяк пробував чоловік її визволити з багнюки. Але вона ще більше сіла в розмоклий грунт. Чоловік пішов у Єліне за трактором. А люди з Мостків занепокоїлись, що довго нас нема. Вийшли за село нам назустріч і побачили, що машина загрузла. Хотіли витягти — не вдалося. Тоді я відкрила багажник, у калюжу кинули якусь корягу — і так передала пенсіонерам хліб. А через якусь годину й трактор прийшов.
Хліб Морози купляють у пекарні у Щорсі. На кожен третій день беруть по 120 хлібин і розвозять їх по людях. Заробітки невеликі. Щорська райдержадміністрація виділяє на рік Морозам на бензин 1800 гривень. Це вже щось. Хоча, звісно, недостатньо. Адже 30-кілометрова дорога від райцентру до Єліна і до сіл — стара, у вибоїнах...
Єлінські підприємці тому не тільки займаються торгівлею. Л. Мороз нині косить людям траву. Порають свої 70 соток. Обидва стараються, бо дочці Каті та сину Дімі необхідні вже добрі передачі. Перша навчається у Чернігові в університеті, а хлопець — у Щорсі в ПТУ.
На жаль, у підприємців нема оптимізму стосовно розвитку приватного бізнесу на території сіл сільради.
— Сьогодні поховали двох людей, — каже М. Мороз. — Ще з десяток років, і важко сказати, кому тут возитимемо хліб... Людей дедалі меншає і меншає...
Щорський район
Чернігівської області.
На знімку: депутат Єлінської сільради Марина Мороз сьогодні господарює вдома, а чоловік поїхав за хлібом у Щорс.

Фото автора.