Такого, як торік, не буде. Зібрати б те, що земля вродила
У товариство з обмеженою відповідальністю «Бучачагрохлібпром», що у Бучацькому районі на Тернопільщині, на День поля з’їхалися аграрії з усієї області. Були також господарники з інших областей: слава про товариство, яке очолює Петро Гадз, давно вийшла за межі Тернопільщини. До Бучача приїхали також заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало, керуючий Аграрним фондом Володимир Іванишин, народний депутат, відомий аграрій Віктор Слаута. Питання одне: як жнивувати будемо?
На Тернопільщині треба зібрати майже 480 тисяч гектарів зернових. Ріпак вже почали збирати у Зборівському і Підгаєцькому районах, озимий ячмінь — у Бучацькому і Гусятинському. Ще день-другий — і жнивуватимуть повним ходом. Проте перші намолоти показали: такого врожаю, як торік, не буде.
— Зберемо на 15—20 відсотків менше, — каже заступник голови облдержадміністрації з аграрних питань Петро Вовчук. — Передусім через недостатнє фінансове забезпечення. Якщо торік на цей час область отримала 340 мільйонів гривень, то цього року лише 22 мільйони. Звісно, важко було витримати технологічні вимоги. Малосприятливою була погода: суха й холодна навесні, а в червні зарядили дощі, грози, частина хлібів вилягла. Готовність техніки в основному висока. Забезпечення пальним — на рівні 70—80 відсотків. Добирати його доведеться, як мовиться, з коліс: продавати вирощений ріпак і купувати пальне.
— А як же обіцяне урядом дешевше пальне? — запитую Петра Богдановича.
— Області виділили його більше тисячі тонн, однак 300 з них, можна вважати, пропали. Рознарядка прийшла наприкінці червня, і пальне за короткий термін просто не було змоги забрати, тим більше, що їхати за ним треба аж у Суми. Якщо так буде й надалі, то розраховувати на так звану допомогу не доводиться. Щоб зібрати врожай, багато господарників змушені будуть влазити в борги. Потужних господарств, які мають обігові кошти, в області не так багато.
Подивитися в «Бучачагрохлібпромі» учасникам Дня поля було що. Господарство співпрацює з науково-дослідними інститутами України й зарубіжжя, випробовує нові сорти, тож може дати інформацію про те, як вони поводяться у західному регіоні. Тут збудували потужний насіннєвий завод, обладнаний за останнім словом європейської техніки, діє дві лінії. Підприємство пропонує для продажу високоякісне насіння пшениці, ріпаку, кукурудзи, соняшника. Техніка охорони праці, питання пожежної безпеки — все на найвищому рівні. Учасники Дня поля побували на полях, у тракторній бригаді, побачили в роботі нову техніку. Що й казати, «Бучачагрохлібпром» — справжня школа хліборобства, яка переконливо доводить: і в Україні, працюючи на землі, можна добиватися чудових результатів. Однак це швидше всупереч, а не завдяки тій політиці, що проводиться в нашій державі стосовно аграрного сектора. Сильні господарства тримаються передусім на сильних особистостях. На Тернопільщині це Петро Гадз, Герой України Олег Крижовачук, Антон Білик, Йосип Гасюк... Обойма, в принципі, не така велика. Можливо, після побаченого на Дні поля у Бучачі вона збільшиться. Недарма кажуть: «Краще один раз побачити, ніж десять почути».
Тернопільська область.
Фото Олега СНІТОВСЬКОГО (Укрінформ).