Представник японської компанії «Mіtsubіshі Heavy Іndustrіes Ltd» приїжджав до Севастополя у супроводі директора Інституту із проблем екології та енергозбереження Олександра Тесленка. Візитери прибули з конкретною пропозицією, завдяки якій в Україні загалом значно поліпшиться екологічна ситуація і зменшиться залежність від традиційних джерел енергії. Зокрема, для реалізації в місті була запропонована японська технологія, котра дає змогу використовувати тепло моря для нагрівання води і яку можна використовувати і для гарячого водопостачання, і для обігріву домівок городян.
Об’єктом для впровадження пілотного для України проекту була обрана одна з найбільших у нашій країні Камишовська котельня. Саме тут японці готові довести ефективність своїх технологій. А вже «обкатана» на практиці схема має стати базовою для інших приморських міст.
Теплові насоси японського виробництва, за розрахунками фахівців, зможуть забирати в морської води тепла на 50 гігакалорій. Це покриє половину нинішньої продуктивності котельні, котра працює на природному газі.
Гості знайшли в місті не лише розуміння, а й усебічну підтримку. Мирослав Сагайдак, заступник голови Севастопольської ДМА, запевнив їх, що міська влада вже підготувала техніко-економічне обґрунтування із застосування нових технологій на Камишовській котельні, що передбачають, в тому числі, й використання теплових насосів. Тим паче що уряд України, ухваливши відповідні рішення із розвитку міжнародного співробітництва, значно полегшив організацію процесів із впровадження на місцях нових енергозберігаючих технологій.
Особливий інтерес до зустрічі з гостями виявив Владимир Хібученко — начальник головного управління ЖКГ міськдержадміністрації. І запропонував розширити рамки співробітництва: з огляду на те, що Крим відчуває дефіцит електроенергії, то було б цілком по-хазяйськи «брати» в моря не тільки тепло, а й електрику. Тим паче що в розробленому техніко-економічному обґрунтуванні севастопольські фахівці прорахували варіант, за яким можна встановити спецобладнання й отримувати не менш як 18 мегават електроенергії.
 
Севастополь.