Для українських студентів сесія вже позаду. Тепер більшість із них намагаються знайти роботу на літо. На жаль, вислів «робота для студентів» асоціюється з малооплачуваними посадами роздавальників оголошень, менеджерів із залучення клієнтів, офіціантів, кур’єрів, вуличних продавців і людей-»бутербродів» (це ті, хто носить на собі щити з рекламою). Їхня середня місячна заробітна плата становить 800-1000 грн.
Наскільки складно влаштуватися студенту на пристойну роботу, кореспондент «Голосу України» вирішив перевірити, зателефонувавши до однієї з фірм, яка пропонувала вакансії кур’єрів і продавців-консультантів. В оголошенні зазначалося, що зарплата кур’єрів коливається від 3500 до 7000 гривень (!) .
Під час співбесіди з’ясувалося, що вакансії кур’єра вже немає. Проте запропонували роботу продавцем-консультантом. Працювати треба було у неблагополучному і віддаленому районі Києва. «Тобі треба знайти людей, вмовити їх придбати косметичну продукцію не кращої якості, частина грошей від продажу — твоя зарплата», — чесно роз’яснив майбутні обов’язки працівник фірми. Звичайно, продавати косметику хлопцю на окраїні столиці — не найкращий спосіб провести літні канікули. Однак молодь часто береться за будь-яку роботу, аби тільки платили, адже гроші потрібні усім. Серед опитаних кореспондентом «Голосу України» студентів більшість все-таки хотіли б знайти роботу на літо, хоча й розуміють, що жодної користі від такої праці (окрім мізерної грошової винагороди) немає.
Олена К.: «Як такого вибору немає. Нічого пристойного знайти неможливо, окрім промоутера, але скільки ж років так можна працювати?».
Юрій Ф.: «На молодших курсах, коли твої одногрупники підробляють, ти часом відчуваєш свою меншовартість. Це ж бо так престижно — працювати! Лише потім усвідомлюєш, що розвозити містом газети за копійки —марна трата часу, який можна було провести з більшою користю».
Світлана Щ.: «Зараз я навчаюся на 4-му курсі, та постійної роботи не маю. Так би мовити, перебуваю в активному пошуку, бо робота мені життєво необхідна. Я виходжу заміж, а самі розумієте — молода сім’я...»
Виходить, сьогодні робота для студента — то низькооплачувана, нецікава й некваліфікована праця.