Держкомстат констатував прискорення інфляції проти травня (0,5 відсотка) і квітня (0,9 відсотка). З початку року споживчі ціни зросли на 8,6 відсотка.
Найістотніше, як ми й очікували, подорожчали послуги: житлово-комунальні (на 4,1 відсотка), транспортні (на 3,0 відсотка). Тоді як послуги, пов’язані з охороною здоров’я, подешевшали в середньому на 0,1 відсотка.
Ще істотніше зросли квартирна платня (12,3 відсотка), пальне та мастильні матеріали (8,2 відсотка).
Ціни на продукти харчування і безалкогольні напої зросли на 0,1 відсотка — передовсім під тиском подорожчання картоплі (7,6 відсотка) і цукру (3,4 відсотка). І, звісно, алкоголь та тютюнові вироби стали рекордсменами червневого подорожчання — 9,5 відсотка. За даними статистики, подешевшали проти травня тільки молоко і яйця.
Як на мене, зростання індексу споживчих цін відбулося через низку різнопланових чинників — збільшення акцизів, кількості готівки на руках населення і вимушену монетарну нестриманість Держказначейства, стрибок промислових цін (на 1,4 відсотка після зниження їх у травні на 0,7) і наявні інфляційні очікування, які зумовлює високий масштаб цін у річному вимірі. Проти червня минулого року, за підрахунками Держкомстату, інфляція становить 15 відсотків. А це, погодьтеся, унеможливлює подешевшання головного товару в країні — грошей.