Майже три сотні незаконних рішень протягом останнього часу було прийнято сесіями. Як повідомили в обласній прокуратурі, здебільшого вони стосувалися встановлення премій, надання земельних ділянок, дозволів на зайняття підприємницькою діяльністю, затвердження тарифів на житлово-комунальні послуги. 
Так, сесії окремих сільських та селищних рад Красилівщини винесли 17 незаконних рішень, в яких надано дозволи підприємцям на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Після прокурорської перевірки ці рішення скасовано, оскільки право видавати ліцензії на торгівлю такими товарами має виключно відповідне регіональне податкове управління. А Старокостянтинівською прокуратурою опротестовано рішення міськради, якими незаконно знято з квартир статус службових з метою їх подальшого продажу. Завдяки втручанню прокуратури три квартири повернуто в комунальну власність.
У роботі службових осіб органів місцевого самоврядування прокурори виявили чимало фактів корупційних діянь. Це й надання недостовірних даних для отримання соціальних виплат, недекларування доходів, сприяння у зайнятті підприємницькою діяльністю. За останніх півтора року прокурорами області стосовно службовців місцевих рад складено майже півсотні протоколів про скоєння корупційних правопорушень, за їх судовим розглядом усіх винних осіб оштрафовано. Крім того, перед сесіями рад прокурори ініціювали звільнення корупціонерів із займаних посад.
Прокурори кількох районів неодноразово вносили протести і на незаконні розпорядження голів райдержадміністрацій про надання земельних ділянок. Скажімо, скасовано розпорядження голови Ізяславської РДА, яким в обхід закону та без проекту відведення земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю надано в оренду 420 гектарів земель державної власності. А адміністративним судом задоволено позов прокурора Кам’янець-Подільського району та визнано недійсним розпорядження голови райдержадміністрації, яким перевезення пільговиків на приміських автобусних маршрутах мало б здійснюватися лише в понеділок та середу.
Нерідко порушниками закону стають і посадовці органів влади та місцевого самоврядування. Стосовно таких було порушено сорок кримінальних справ, більшість яких направлено до суду. Судом розглянута кримінальна справа стосовно сільського голови з Віньковецького району. Він разом із головою райагробуду підписав неправдиві акти приймання робіт з капітального ремонту сільського будинку культури та дитсадка. Через це вартість робіт зросла майже на 30 тисяч гривень.
Усього ж за розглядом документів, внесених на скасування незаконних рішень органів влади, до відповідальності притягнуто близько тисячі посадових осіб.
Хмельницький.