Купальські обряди відтворили учасники обласного фольклорно-обрядового фестивалю «Купальські вогні», що відбувся поблизу села Губин на Тернопільщині. Тут здавна яскраво відзначали свято Івана Купала, але лише цього року воно набуло статусу обласного. Мета фестивалю — відновлення прадавніх українських традицій та звичаїв, збереження безцінних надбань української культури. 
Всього у ньому взяли участь понад 7 тисяч чоловік не лише з Тернопільщини, а й з Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Рівненської областей та з Італії. Усім бажаючим роздавали вінки, які сплели дівчата з навколишніх сіл, можна було придбати вироби народного вжитку, під керівництвом досвідчених майстрів виплести ляльку-мотанку, яка є домашнім оберегом. 
До ранку палало традиційне багаття, дівчата пускали по Дністру вінки, найбільш відважні шукали у навколишніх лісах квітку папороті, лунали стародавні та сучасні пісні. Згадала молодість 80-річна мешканка хутора Стрипа Ганна Пилип’юк. Вона розповідала присутнім, як святкували колись, співала давніх пісень. Разом з усіма забавлялися народні депутати Ярослав Джоджик та Іван Стойко. Свято у чарівній місцині, обрамленій Дністровським каньйоном, що є одним з семи чудес України, вдалося на славу. Воно, без сумніву, стане ще однією туристичною цікавинкою Тернопільщини.
Тернопільська область.
На фото: сучасні мавки з фотоапаратами.
Фото Юрія ЗАРУЦЬКОГО.