У цьому допоміг народний депутат Павло Жебрівський
У Немиринцях Ружинського району Житомирщини відбувся перший всеукраїнський фольклорний фестиваль «Купальські роси». Його організатором є народний депутат Павло Жебрівський. На запитання, чому цей захід відбувався саме в цьому селі, відповідь проста: Немиринці — мала батьківщина Павла Івановича. А ще тут є мальовниче озеро з великим похилим берегом — чудовий амфітеатр для глядачів.
У конкурсній програмі зголосилися виступити колективи з восьми областей. Окрім того, для участі в святковому вечірньому концерті прибули гості ще й з інших регіонів.
До речі, своєрідну репетицію в Немиринцях провели ще торік. Тоді на Івана Купала тут відбувся обласний фестиваль. На запитання, чому виник задум перетворити цей захід на загальноукраїнський, Павло Жебрівський відповів так:
— Хотілося, щоб люди, які приїдуть сюди, могли побачити, як святкують Івана Купала в інших регіонах. Як іронізує житомирський мистецтвознавець Анатолій Шевчук, сьогодні нерідко відбувається «колгоспно-клубне» святкування. Виходить голова райдержадміністрації або сільський голова, каже кілька слів, потім музика пограє, вип’ють по чарці і танцюють до упаду, а на закінчення — салют. Бачимо своє завдання в тому, щоб відновити автентичне свято. Нація, яка не знає своєї історії і культури, є перекотиполем. Заглиблення до своїх коренів важливе тому, що в українців виробився комплекс меншовартості. А свято Івана Купала — це якраз один з елементів тисячолітньої історії.
Нагадаємо, зовсім недавно наша газета розповідала про загальноукраїнський фестиваль «Зорецвіт» у Мар’янівці Баранівського району, на якому шукали співочі таланти серед школярів. Тепер ще один масштабний захід. Звичайно, це вимагає коштів.
— Насправді грошей на проведення самого фестивалю потрібно не так багато. Їх значно більше було вкладено в село, його благоустрій. На те, щоб розворушити людей, знадобилося кілька років. На початку 2006 року на заклик узяти участь в акції «Добробут власними руками» відгукнулося тільки п’ятеро мешканців Немиринців. Наступного разу було трохи більше. А цього разу вже більше 200. Ми ставили завдання не зробити щось за них, а щоб вони робили самі. Тому допомогли матеріалами, обладнанням. А люди працювали безкоштовно. І село стало невпізнанним. Крім учасників фестивалю до Немиринців приїхали і кандидати на посади сільських та міських голів від партії «Українська платформа», яку я очолюю, щоб подивитися, як наші міста і села приводити до європейського вигляду, про який ми так багато говоримо. Якщо немає душі, духовності, то у виробничих справах успіху не досягти. І навпаки. Якщо вкладати гроші тільки в культуру, а не створювати робочих місць, толку теж не буде. В Немиринцях діють сільгосппідприємство, фармацевтична фабрика. Цього року вже три сім’ї з Житомира й Бердичева повернулися в село. Є газ, вода, дороги, є де працювати й відпочивати. Думаю, що Немиринці не менш цікаве місце для проживання, ніж Житомир чи Київ. Мені не подобається, що Україну перетворюють на Латинську Америку, коли є кілька мегаполісів, а далі пустка. Так не повинно бути...
Святкове дійство на березі озера вирувало з ранку до пізньої ночі. Найскладніше було членам журі на чолі з кандидатом мистецтвознавства Житомирського інституту культури і мистецтв Петром Даценком. Учасники конкурсу привезли такі цікаві й різнопланові програми, що визначати переможців було вкрай складно. Співачки з Хмельниччини чарували своїм голосом. Колективи з Івано-Франківщини зуміли чудово передати не тільки атмосферу цього краю, а й сьогоднішню найболючішу проблему — вимушене заробітчанство. Самодіяльні артисти з Рівненщини продемонстрували, що навіть у межах однієї області є свої особливості, тому окремо представили поліський та волинський етнічні регіони цього краю. Театр національного костюма «Натхнення» з Кіровоградщини вразив красою одягу. А господарі, колективи Житомирщини, переконали, що любов до творчості тут прищеплюють з дитячого віку. Тож не так важливо, кому яке місце дісталося. «Ми різні, але ми рідні» — такий лозунг висів біля намету журі. Тож фестиваль завершився ланцюгом єднання.
Житомирська область.
На знімку: Павло Жебрівський вітає учасників фестивалю.
Фото автора.