Таку думку висловив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович (на знімку) під час роботи «круглого столу» на тему: «За прозорі та чесні президентські вибори без брудних технологій та фальсифікацій», організованому парламентською фракцією Партії регіонів.
«Зміни до закону (про вибори Президента. — Ред.) запропоновані для того, щоб ми змогли забезпечити такою нормативною базою виборчу кампанію, яка дозволить їх провести ефективно і максимально унеможливить спотворення волі наших виборців», — наголосив О. Лавринович.
Він висловив здивування тим, що після результативного першого читання законопроекту в парламенті, критиці було піддано саме ті норми, які не були новими, а вже давно використовуються на практиці. «Ті закиди, які робились після першого читання законопроекту, робились переважно щодо двох позицій: формування виборчих комісій і порядку оскарження рішень цих комісій. Хоч як дивно, ці положення вже є чинними в Україні. Вони не є новими і вже використовувалися у попередніх виборчих кампаніях», — зауважив перший заступник глави парламенту.
При цьому він підкреслив, що головна мета запропонованих змін до чинного закону про вибори глави держави полягає в тому, щоб той, хто програв вибори, не намагався назвати їх сфальсифікованими. «Головне, щоб не виникла та ситуація, яку ми вже переживали п’ять років тому, коли хтось з пошукачів президентської посади намагатиметься назвати вибори сфальсифікованими, якщо його не обирають Президентом України», — сказав політик.
О. Лавринович повідомив учасників заходу про те, що критичні зауваження та раціональні пропозиції за результатами роботи «круглого столу» будуть направлені на розгляд до профільного комітету задля підготовки тексту законопроекту до другого читання.
Підбиваючи підсумки роботи «круглого столу», Перший заступник Голови Верховної Ради зауважив, що «ця дискусія показала, що критикували переважною більшістю ті норми закону, які не є новими, а є чинними дуже давно в Україні».
Як відомо, 1 липня Верховна Рада 367 голосами «за» ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін стосовно деяких законодавчих актів щодо виборів Президента України. Народні депутати підтримали пропозицію стосовно підготовки цього законопроекту до другого читання за скороченою процедурою протягом семи днів.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.