Kабінет Міністрів України виділив 35 мільйонів гривень на роботи, пов’язані з консервацією шахти №9 державного підприємства «Солотвинський солерудник».
Про те, що Солотвино перетворюється на «гарячу точку», не пов’язану з військовими діями, було відомо ще торік. Науковці Академії гірничих наук України б’ють на сполох: відсутність фінансування з держбюджету, припинення робіт з підтримки екологічної рівноваги призведуть до техногенно-екологічної катастрофи на прилеглій до Євросоюзу території в долині транскордонної річки Тиси. Втрати можуть бути чималі: затоплення єдиної й останньої на заході України соляної шахти, ліквідація алергологічних лікарень, подальший розвиток соляного карсту з руйнуванням житлових будинків, промислових споруд і комунікацій, банкрутство численних рекреаційних закладів на базі солених озер, втрата понад 100 робочих місць у солекопальні, в лікарнях і рекреаційних закладах. Загалом потенційні збитки для держави можуть сягнути сотень мільйонів доларів.
Нагадаємо, що в лютому минулого року міністр агрополітики Юрій Мельник, перебуваючи на Закарпатті з робочим візитом, заявив: для стабілізації роботи державного підприємства «Солотвинський солерудник» потрібно 85,5 мільйона гривень. Це було торік. Сьогодні цієї суми вже недостатньо: для попередження негативних наслідків, на думку науковців, необхідно вкласти у солекопальні протягом двох років 100 мільйонів гривень. Зволікати із фінансуванням неприпустимо. Адже йдеться не лише про тенденції «грошової прогресії», а й про безпеку мешканців, які живуть по сусідству з рудником.
Докладніше про «клубок солотвинських проблем» читайте в одному з наступних номерів «Голосу України».
Людмила КОХАНЕЦЬ, Іван ГУДЗОВАТИЙ.