прийняли до Європейського християнського політичного руху, V конгрес якого відбувся 11—12 червня в м. Берн (Швейцарія).

Голова ХДС Володимир Стретович так прокоментував прийняття партії до Європейського християнського політичного руху: «Факт прийняття нашої партії до цієї впливової організації є закономірною подією. Це вже не перше визнання провідної ролі ХДС в розбудові християнсько-демократичної політики в Україні. В 2002 році ХДС став єдиною українською партією — повноправним членом Світового інтернаціоналу християнсько-демократичних та народних партій, найвпливовішого у світі об’єднання правоцентристських партій. Ми не зупинилися на досягнутому і продовжуємо планомірну активну роботу, і це знову було відповідно оцінено в Європі. Чим для нас важливий ЄХПР? Тим, що він більше, ніж будь-яка інша організація, орієнтований саме на Східну Європу, об’єднує як західних, так і східноєвропейських правоцентристів. В рамках цього руху ХДС найбільш ефективно може координувати свою діяльність зі своїми сусідами — братніми партіями з СНД та колишнього «соціалістичного блоку». Всі ми вирішуємо схожі проблеми — хтось більш вдало, хтось менш. Координація дій та обмін досвідом — наше головне завдання на сьогодні. Нам є чому вчитися в наших партнерів і, в свою чергу, нам є чому навчити їх. Нема сумніву, що ця подія дасть поштовх розвиткові християнсько-демократичному руху, як в Україні, так і в сусідніх державах».
Примітка. Європейський християнський політичний рух (ЄХПР) — політичне об’єднання християнсько-демократичних партій та організацій, які беруть активну участь на всіх політичних рівнях Європи. Метою ЄХПР є відображення та вплив на християнсько-демократичну політику в Європі, виходячи з чіткого християнсько-суспільного погляду. ЄХПР було започатковано в 2002 році представниками політичних партій 15 країн у м. Лакітелек, Угорщина. В 2003 р. в Лакітелецькій декларації «Цінності для Європи» партії затвердили основне політичне бачення. В січні 2005 р. в Таллінні було обрано першу раду ЄХПР. 15 вересня 2005 року ЄХПР було офіційно зареєстровано як організацію у відповідності до законів Нідерландів.
Членами ЄХПР можуть бути не лише політичні партії та організації, але й окремі політики. ЄХПР є платформою для обміну ідеями та досвідом з метою зміцнення християнсько-демократичної думки та політики в Європі.