Всупереч волі територіальної громади
Ми, депутати районної ради, представляючи спільні інтереси територіальних громад району, надзвичайно стурбовані намірами керівництва Полтавської облдержадміністрації всупереч волі територіальної громади району, негласно та повторно, призначити на посаду голови районної державної адміністрації Долину М. І.
За цих обставин ми, як повноважні представники інтересів громади: сіл і селища району, як громадяни України, не маємо морального права стояти осторонь, коли цинічно ігноруються рішення районної ради, думка громади та законодавство України.
Депутати четвертого і п’ятого скликань більшістю від загального складу ради, відповідно 7 березня та 21 червня 2006 року, вперше висловили недовіру колишньому голові райдержадміністрації Долині М. І. та виконанню ним програм соціально-економічного розвитку.
Рішенням дванадцятої сесії районної ради від 8 жовтня 2007 року, при загальному складі ради 45 депутатських мандатів, 32 депутати, що понад дві третини депутатів від загального складу ради, висловили недовіру голові Новосанжарської районної державної адміністрації Долині Миколі Івановичу. Підставами такої недовіри були виявлені порушення в сфері земельних відносин, бюджетного законодавства, ігнорування ним нормативних рішень органів місцевого самоврядування та незабезпечення захисту прав і свобод громадян.
Відповідно до прийнятого рішення сесії розпорядженням Президента України від 30.05.2008 № 185/2008-РП прийнято відставку голови райдержадміністрації Долини М. І. Але він, свідомо ігноруючи розпорядження Президента України, чинне законодавство України, при потуранні облдержадміністрації, самоправно продовжував певний час обіймати посаду голови райдержадміністрації. Тим самим фактично дезорганізував роботу райдержадміністрації, приймав незаконні розпорядження, створив безглузде протистояння органів влади в районі, яке мало негативні наслідки для соціально-економічного розвитку регіону, вніс соціально-економічну напругу в відносини жителів територіальних громад району. Його дії, за твердженням прокуратури району, підпадають під ознаки злочину, передбаченого ст.356 (самоправство) Кримінального кодексу України, але, намагаючись відновитись на посаді керівника району і будучи депутатом районної ради, відповідальності до цього часу не поніс.
На даний час керівництвом області ігнорується не тільки позиція районної ради, але й колективу райдержадміністрації, які звернулися зі зверненнями в різні установи області та держави.
Харківський апеляційний адміністративний суд постановою від 12 березня 2009 року визнав, що рішення дванадцятої сесії районної ради від 8 жовтня 2007 року «Про висловлення недовіри голові Новосанжарської районної державної адміністрації Долині М. І.» прийнято у відповідності з чинним законодавством.
Тому, звертаючись до Вас як гаранта суверенітету держави, Верховної Ради, яка виступає від імені Українського народу, і Кабінету Міністрів України — вищого органу виконавчої влади, просимо врахувати викладені обставини, забезпечити додержання Конституції України, інтересів територіальної громади, не допустити подальшої дискредитації органу виконавчої влади, загострення соціальної напруги, ймовірних переслідувань керівників органів місцевого самоврядування і депутатів, з повторним призначенням керівником району Долини М. І., якому оцінку вже дала громада Новосанжарського району.

Прийняте двадцять другою, позачерговою, сесією Новосанжарської районної ради Полтавської області 11 червня 2009 року.