Комплекс земельних питань нині залишається одним з найболючіших на селі. Тому з ініціативи Ради організації ветеранів України, за сприяння Київської обласної державної адміністрації, Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації, Кабінету Міністрів проведено міжвідомчу нараду «Сучасні проблеми власників земельних часток (паїв) та шляхи їх вирішення» в Переяслав-Хмельницькій районній державній адміністрації. Про це сказав, відкриваючи засідання, народний депутат, голова Ради організації ветеранів Петро Цибенко.
Він нагадав, що торік у березні організація ветеранів проводила свій черговий, п’ятий, з’їзд. У ході бесід з ветеранським активом поряд з проблемою пенсійного і медичного забезпечення та соціального захисту такими само болючими є і земельні питання. «Тому ми хочемо привернути увагу органів державної влади, місцевого самоврядування до цієї проблематики для пошуку шляхів активізації роботи в цьому напрямку», — зазначив парламентарій.
Петро Цибенко розповів, що недавно проводилися парламентські слухання про соціальний, медичний, пенсійний захист до 65-ї річниці визволення України та перемоги над фашизмом. І проблема виконання чинного законодавства, законодавчої бази, в тому числі і в земельних питаннях, звучала досить гостро і актуально. В травні в стінах Кабінету Міністрів було проведено досить велику фахову нараду, присвячену сьогоднішній ситуації в селі, оскільки вона справді надзвичайно непроста. За його словами, занурюючись в проблематику, Рада ветеранів з’ясувала дуже показовий у негативному плані факт. На превеликий жаль, у багатьох селах немає шкіл, а селяни дуже добре знають прислів’я «Нема школи — нема села». Окрім того, не в кожному селі є стабільне транспортне сполучення хоча б з районним центром, не кажучи вже про область. Тому та ситуація, яка склалася нині, дуже важлива і пов’язана вона зі збереженням соціальної інфраструктури. Також ще більше проблем існує власне всередині села. Далеко не скрізь завершені процеси розпаювання земель, розмежування ділянок. Петро Цибенко зауважив, що значна кількість територіальних громад не має достатніх матеріальних та фінансових ресурсів для вирішення питань місцевого значення, а життєво необхідні послуги надаються на неприпустимо низькому рівні. Окрім того, сільські ради фактично відсторонені від контролю за виконанням договорів, які укладені між фермерами, бізнесменами та власниками земельних паїв. «У тих селян, в яких є земельний пай, існує багато проблем, починаючи з того, що абсолютна більшість з них нездатна обробити його, не знає, кому можна здати в оренду, вже не кажучи на яких умовах, дуже часто кабальних, укладається з селянином угода», — наголосив народний депутат.